Uskoro liste za izbore u Afganistanu unatoč novim nemirima

Afganistansko izborno tijelo objavilo je u ponedjeljak da će od 30. travnja primati liste za parlamentarne izbore koji se trebaju održati unatoč sve nesigurnijoj situaciji u toj zemlji u kojoj oživljavaju talibanski napadi na pripadnike mirovne misije i afganistanske snage sigurnosti.

General Ayub Assi iz Izbornog tijela kazao je u ponedjeljak novinarima da će se izbori za donji dom parlamenta (Jirga) i za pokrajinska vijeća održati istodobno 18. rujna, javlja agencija dpa.

"Ti su izbori glavna prekretnica u burnoj povijesti Afganistana. S tim ćemo izborima konačno dobiti demokratsku, reprezentativnu vladu i okončati vladavinu oružja", rekao je Bissmillah Bissmil, predsjednik Izbornog tijela.

Očekuje se da će se za 249 mjesta donjeg doma natjecati od 5.000 do 10.000 kandidata na prvim parlamentarnim izborima u gotovo tri desetljeća, čime će Afganistan ispuniti obvezu preuzetu na konferenciji u njemačkome Bonnu 2001.

Britanski Reuters izvještava o novim sukobima policije s gerilskim talibanskim skupinama na jugu zemlje gdje su u nedjelju talibani napali sjedište lokalne vlasti i ubili dvojicu policajaca u Kandaharu.

U "protunapadu su ubijena četvorica boraca i dva su ranjena", rekao je u ponedjeljak zapovjednik policije.

Taj napad se dogodio samo nekoliko sati nakon što je u istome gradu eksplodirala naprava podmetnuta na konvoj rumunjskih vojnika pri čemu je jedan Rumunj ubijen, a dvojica ranjena.

Proteklog tjedna američke su snage objavile da su ubile 20-tak talibanskih pobunjenika koji su napali američku bazu. Napadi tih radikalnih vjerskih učenika čiji je režim svrgnut koalicijskom intervencijom predvođenom Amerikancima 2001., oživjeli su zadnjih tjedana, poglavito na jugu i istoku zemlje gdje američki vojnici, iako su do nedavna bili smatrani osloboditeljima zemlje, sve više nailaze na protivljenje lokalnog stanovništva.

O oživljavanju sjena prošlosti govori i slučaj kamenovanja koji se dogodio prošlog tjedna i prvi je takav slučaj nakon rušenja talibana. Žena optužena za preljub kamenovana je do smrti u četvrtak prema kazni dosuđenog na temelju islamskog šerijatskog prava koje se primjenjivalo tijekom talibanskog režima. Vlasti su najavile istragu.

(Hina) xrt ysd

Pročitajte više