Uskoro odluka: Jesu li se nakladnici dogovorili o povećanju cijena novina?

OBJAVLJIVANJE transkripata SMS poruka koje su razmijenila dva najjača novinska nakladnika Ninoslav Pavić i Ivo Pukanić u mjesecima prije Pukanićeve pogibije obnovilo je sumnje u nelegalno formiranje cijena tiskovina na hrvatskom tržištu, prenosi danas portal Business.hr.

Prema tom izvoru, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja već drugu godinu vodi postupak protiv novinskih nakladnika zbog sumnje u sklapanje zabranjenog sporazuma (kartela) dogovorenim i istodobnim povećanjem cijena dnevnih novina sa šest na sedam kuna. Kako je Businessu potvrdila predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Ologica Spevec, uskoro će biti donesena i odgovarajuća odluka.

Provjeravat će se i eventualno dogovaranje cijena tjednih listova

Spevec je upozorila da bi transkripti SMS poruka, kao i informacije vezane uz tu objavu koje su prenijeli pojedini mediji, mogli biti vrlo važan dokaz o postojanju dogovora o cijenama tiskovina, zbog čega Agencija, temeljem tih indicija sadržanih u razmjeni poruka vodećih nakladnika, namjerava procijeniti ima li osnove za pokretanje postupka i kada je riječ o cijenama tjednika.

Spevec je objasnila da su prema Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja zabranjeni sporazumi između poduzetnika, ugovori, pojedine odredbe ugovora, izričiti i prešutni dogovori, usklađeno djelovanje ili odluke udruženja poduzetnika, koji kao cilj ili posljedicu imaju sprječavanje, ograničavanje ili narušavanje konkurencije. Takvi dogovori spadaju u teške povrede Zakona, odnosno ograničenja tržišnog natjecanja za koja su propisane visoke novčane kazne i do 10 posto ukupnog prihoda ostvarenog u godini koja je prethodila godini u kojoj je počinjen prekršaj.

"Kao što znate, u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi i sve većem broju europskih država za takve dogovore, budući da su usmjereni protiv javnog interesa, temeljnih načela tržišnog gospodarstva i protiv interesa potrošača, propisi predviđaju i kaznenu odgovornost", podsjetila je Olgica Spevec.

Pročitajte više