Uskoro prvo suđenje ruskom vojniku (32) za silovanje u Ukrajini

Ilustracija: EPA

OČEKUJE se da će Ukrajina danas održati pripremno ročište na prvom suđenju ruskom vojniku optuženom za silovanje Ukrajinke tijekom rata, piše Reuters. To je prvi od desetak takvih slučajeva.

Optuženi 32-godišnji Mihail Romanov ne nalazi se u pritvoru u Ukrajini te će mu se suditi u odsutnosti. Rus je optužen za ubojstvo civila u regiji glavnog grada Kijeva koje se dogodilo 9. ožujka te za višestruko silovanje supruge ubijenog muškarca, stoji u sudskim spisima. 

Rusko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na pisani zahtjev za komentar, a Reuters nije uspio doći do osumnjičenog vojnika. Moskva je odbacila optužbe za ratne zločine.

Silovao 33-godišnjakinju nakon što joj je ubio muža

Romanov je optužen da je silovao 33-godišnju ženu nakon što su on i još jedan ruski vojnik upucali njezina supruga Oleksija u selu Bodanivka sjeveroistočno od Kijeva. Dvojica vojnika su potom otišla i kasnije su se vratila još dva puta kako bi silovala ženu, piše u sudskim spisima. Identitet drugog vojnika nije utvrđen.

Tužitelj koji radi na slučajevima seksualnog nasilja rekao je Reutersu da se istražuje do 50 takvih zločina počinjenih tijekom rata u Ukrajini, ali da će broj slučajeva seksualnog nasilja koje su počinili ruski vojnici vjerojatno biti znatno veći. 

Dužnosnici, aktivisti i liječnici rekli su da se mnoge silovane Ukrajinke ne žele javiti policiji i tužiteljima zbog straha od stigme i osvete Rusa. Glasnogovornik Ureda glavnog tužitelja rekao je da bi tužitelj mogao javno komentirati suđenje nakon današnjeg ročišta.

Ukrajina kaže da istražuje tisuće potencijalnih ratnih zločina počinjenih tijekom ruske invazije koja je počela 24. veljače. Glavna tužiteljica Irina Venediktova rekla je Reutersu da se mnogi osumnjičenici nalaze u Rusiji, ali da su neki od njih zarobljeni u Ukrajini kao ratni zarobljenici.

Pročitajte više