Uskoro radovi na modernizaciji graničnog prijelaza Batrovci

Ovoga proljeća trebali bi početi radovi na proširenju i modernizaciji srpskocrnogorskog međunarodnog graničnog prijelaza Batrovci na autocesti ZagrebBeograd, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj na tom graničnom prijelazu, ministar za kapitalne investicije u Vladi Srbije i Crne Gore Velimir Ilić.

Prema njegovim riječima, "Europa više neće tolerirati prometne čepove na pojedinim graničnim prijelazima, a jedan od takvih je i granični prijelaz Batrovci".

Ilić je također poručio kako Srbija i Crna Gora namjeravaju urediti i ostale granične prijelaze na granici s Republikom Hrvatskom.

Konferenciji za novinare nazočni su bili i srpsko-crnogorski ministar za dijasporu Vojislav Vukčević, hrvatski veleposlanik u Beogradu Tonči Staničić te predstavnici vlasti Vukovarsko-srijemske županije predvođeni dožupanom Đuricom Mišinim.

"Granični prijelaz Batrovci jedan je od primjera dobre suradnje Hrvatske i Srbije i Crne Gore", ocijenio je hrvatski veleposlanik u Srbiji i Crnoj Gori Tonči Staničić podsjetivši kako je na području Batrovaca izvršeno prvo zajedničko razminiranje na srpsko-crnogorsko-hrvatskoj granici.

"Cijele godine, a posebice ljeti i praznicima, svjedoci smo višekilometarskih kolona na prijelazima Bajakovo i Batrovci, što je sramota za obje zemlje", ustvrdio je Staničić. Dodao je kako će sa završetkom proširenja i obnove graničnog prijelaza Batrovci u Srbiji i Crnoj Gori i Republika Hrvatska završiti izgradnju posljednjih 30-ak kilometara autoceste od Županje do graničnog prijelaza Bajakovo.

Prema njegovim riječima, do trenutka kada granični prijelaz Batrovci bude osposobljen da prihvati povećan promet roba i ljudi, Hrvatska i Srbija i Crna Gora moraju potpisati Sporazum o fitosanitetskoj kontroli bez kojega, kako je rekao, dolazi u pitanje promet poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

"Nadamo se i ponovnom otvaranju prijelaza Strošinci-Jamena blizu tromeđe s BiH i stavljanju u funkciju skele Vukovar-Vajska, što će puno značiti ljudima koji žive uz granicu", rekao je veleposlanik Staničić.

Prema podacima Policijske uprave vukovarsko-srijemske, preko graničnog prijelaza Bajakovo u 2004. pri ulasku i izlasku iz Hrvatske prošlo je 4,9 milijuna putnika i 1,4 milijuna vozila. U odnosu na 2003. godinu, prošle je godine zabilježeno povećanje broja putnika i vozila preko tog graničnog prijelaza za 51,9 posto.

(Hina) xzdra yln

Pročitajte više