USPJEŠNO ZAVRŠEN PRVI TWINNING PROJEKT CARDS PROGRAMA

U Zagrebu je danas priređena svečanost u povodu uspješnog završetka Twinning projekta pod nazivom "Integrirano upravljanje granicom granična policija", koji je s 10,5 milijuna eura financirala Europska komisija u okviru programa integriranog upravljanja granicom unutar programa CARDS 2001. L

Riječ je o prvom Twinning partnerskom projektu hrvatske policije i služba granične policije Njemačke (sudjeluje kao stariji partner) i Slovenije (koja u njemu sudjeluje kao mlađi partner), a koji je razradila Europska komisija kako bi državama kandidatima u EU pomogla ojačati institucionalni i upravni kapacitet. Twinning projekti podržavaju i financiraju privremeno slanje državnih službenika iz EU-a kao dugoročnih savjetnika u institucije zemlje korisnika.

Projekt je započeo 2002., a bio je usredotočen na usklađivanje zakonodavstva, organizaciju te obrazovanje i obuku hrvatske granične policije.

Ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić istaknuo je da je granična policija Hrvatske kroz taj projekt stvorila preduvjete za uspostavu učinkovitog sustava nadzora državne granice, a time su MUP, a posebice granična policija pokazali da su spremni ispuniti sve zahtjeve koji proizlaze iz obveza ujednačavanja s EU-standardima nadzora državne granice.

Rekao je da je MUP poduzeo niz koraka kako bi proces pridruživanja Hrvatske EU-u bio što brži i učinkovitiji, a u to ulazi i preustroj granične policije, odnosno izgradnja s europskim standardima usklađenog sustava nadzora državne granice, azila i migracija.

Dodao je da MUP sada očekuje opsežne aktivnosti na uspostavi kvalitetnog sustava nadzora državne granice, posebice na njezinu istočnom dijelu, a što je jedan od uvjeta integriranja u EU.

Idući je korak potpuna provedba projekta na regionalnoj i lokalnoj razini kao i daljnje primjenjivanje schengenskih standarda u nacionalnom zakonodavstvu. Rekao je da je uspostava tih standarda na državnoj granici jedno od najzahtjevnijih i najskupljih pitanja iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Šef izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj veleposlanik Jacques Wunenburger rekao je da će Europska komisija Hrvatskoj nastaviti pružati podršku kroz CARDS program, a u 2004. već su osigurana 23 milijuna eura za jačanje kapaciteta hrvatske granične policije.

Wunenburger je rekao da će se kroz taj projekt nastojati suzbijati ilegalne migracije, trgovine ljudima, kriminalne organizacija i terorizam, a za što je, dodao je, potrebna, ne samo suradnja unutar države, već i prekogranična suradnja. Cilj je osigurati otvorene, ali kontrolirane i sigurne granice, rekao je.

Zamjenik njemačkog veleposlanika Laurids Hoelscher ustvrdio je da su projektom postignuti odlični rezultati, postavljen je okvir unutar kojega će se odvijati organizacija pogranične policije, a izvrstan je rezultat tog projekta i donošenje Zakona o zaštiti državne granice koji se provodi od studenoga 2003. Rezultati projekta su posljedica spremnosti obaju partnera da pruže potporu Hrvatskoj na njezinu putu prema integraciji u Europu, rekao je.

Veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj Peter Andrej Bekeš rekao je da je to prvi Twinning u kojemu aktivno sudjeluje Slovenija kao mlađi partner. Dodao je da je to ujedno prvi slučaj da Slovenija, kao zemlja koja je kandidat, ali još uvijek nije član EU-a, sudjeluje u takvom projektu.

(Hina) bma ln

Pročitajte više