Ustavni sud: Osumnjičenom za grupno silovanje je povrijeđeno pravo na slobodu

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

USTAVNI sud donio je odluku da je osumnjičenom za grupno silovanje kod Zadra povrijeđeno pravo na slobodu.

Indexu je ovu odluku potvrdio odvjetnik mladića Boris Grgić.

"Mogu potvrditi da je po izjavljenoj ustavnoj tužbi na rješenje Županijskog suda u Zadru kojim je određen istražni zatvor, Ustavni sud jednoglasno utvrdio da je došlo do povrede konvencijskog prava osumnjičenika na slobodu budući je u potpunosti izostalo obrazloženje žalbenog suda koje bi konkretiziralo postojanje pritvorskih osnova iz članka 123.st 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku. Drugim riječima, Županijski sud u obrazloženju odluke nije iznio konkretizirane razloge koji bi sukladno sudskoj praksi i konvencijskim zahtjevima bili dostatni za određivanje istražnog zatvora", rekao je za Index odvjetnik Grgić.

Petorica mladića osumnjičenih za grupno silovanje prije tjedan dana su pušteni iz istražnoga zatvora nakon što su ispitani svi svjedoci. 

Slučaj višestrukog grupnog silovanja maloljetnice zgrozio je Hrvatsku. Skupina mladića osumnjičena je da su od kolovoza prošle do srpnja ove godine grupno silovali 16-godišnju djevojku iz njihova mjesta, silovanja snimali mobitelom i tim je snimkama godinu dana ucjenjivali kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose.

Petorica osumnjičenih privedeni su 17. listopada u istražni zatvor nakon odluke Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zadru koje je poništilo prvotnu odluku suca Ivana Markovića o puštanju na slobodu uz mjere opreza.

 

Pročitajte više