Usvojena Berlinska deklaracija

DANAS su u Berlinu čelnici 27 zemalja članica Europske unije usvojili deklaraciju u povodu 50. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora, u kojoj je 2009. godina spomenuta kao rok za donošenje novog institucionalnog rješenja. U kratkoj deklaraciji se ne spominje ni proširenje ni europski ustav, ali se navodi "obnovljeni zajednički temelj".

"Stoga smo danas, 50 godina nakon potpisivanja Rimskih ugovora, ujedinjeni u našem cilju da Europsku uniju do izbora za Europski parlament 2009. godine postavimo na obnovljeni zajednički temelj", navodi se u deklaraciji.

Spominjući posljednja proširenja EU-a, stoji: "Zahvaljujući snažnoj želji za slobodom ljudi u srednjoj i istočnoj Europi, neprirodna podjela Europe sada stvar prošlosti. Europska integracija pokazuje da smo izvukli pouke iz krvavih sukoba i povijesti ispunjene patnjom".

"Mora se nastaviti ono što je započelo prije 50 godina u Rimu. Ništa od toga neće ići samo samo od sebe. Sve se mora bez prestanka obnavljati i braniti. Zaustaviti znači povući se. Da bi se stvorila klima povjerenja potrebne su godina, a u jednoj noći se može izgubiti", kazala je njemačka  kancelarka Angela Merkel.

Anglea Merkel, koja predsjedava Europskim vijećem, predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso deklaraciju su potpisali na prigodnoj svečanosti u Njemačkom povijesnom muzeju u nazočnosti svih 27 šefova država.

R.I.

Pročitajte više