Utemeljeno Društvo hrvatsko-kubanskog prijateljstva; Kuba najveći zatvor za novinare na svijetu

RJEŠENJEM Gradskog ureda za opću upravu grada Zagreba od 22. ožujka 2004., u Registar udruga Republike Hrvatske je pod registarskim brojem 21003424 upisano Društvo hrvatsko - kubanskog prijateljstva koje je utemeljeno 16. veljače 2004.

Za predsjednika Društva je izabran novinar Drago Pilsel a za potpredsjednika pjesnik Sandro Belić. Među utemeljiteljima se nalaze odvjetnica Dafinka Večerina, sveučilišni profesor Tomislav Šola, književni kritičar i esejist Zdravko Zima i drugi.

U svom prvom priopćenju za javnost Društvo podsjeća da je od 18. do 21. ožujka 2003. kubanski predsjednik Fidel Castro dao uhititi preko stotinu disidenata nakon što ih je policija na razne načine ispitivala već mjesec dana.

Suđenja zbog 'suradnje s neprijateljima' i zbog izdaje revolucije, odvijala su se od 3. do 7. travnja 2003. Procesi su trajali, u prosjeku, šest sati. Presude su bile izrečene odmah nakon suđenja. Nije bilo moguće žaliti se. Optuženici su svoje odvjetnike mogli vidjeti, 'za pripremu obrane', svega par sati prije samoga suđenja, a susreti s optuženicima su trajali od 15 minuta do pola sata.
Niti u jednom slučaju suci nisu dopustili obrani da izvede svoje svjedoke. Od stotinjak uhapšenih, 75 petero disidenata je osuđeno na velike kazne zatvora. Većina osuđenika je dobila od 20 do 27 godina zatvora. Među osuđenima je 26 novinara, čime je Kuba postala najveći zatvor za novinare na svijetu.

Društvo će kao svoju prvu javnu manifestaciju obilježiti prvu godišnjicu toga vala represije na Kubi kada će predstaviti program djelovanja za ovu godinu.

Pročitajte više