Uvoz automobila iz EU bez carine

OD POČETKA Nove godine hrvatski građani neće plaćati carinu na neke proizvode podrijetlom iz Europske unije. Carine su potpuno oslobođeni automobili, motocikli, obuća, kožna galanterija, lijekovi, neki kozmetički proizvodi…

Prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju od početka godine posve su ukinute carine za primjerice, motorne benzine, deterdžente, valoviti papir i karton, keramičke pločice, žarulje, crijep, mramor, šešire itd.

 Večernji list piše da su se za 30 posto smanjile osnovna carina i carinska zaštita za gnojiva, neke tekstilne proizvode, traktore i namještaj iz sedam zemalja CEFTA-e, a za godinu dana potpuno će se ukinuti.

Kao rezultat liberalizacije tržišta u Hrvatskoj (imamo liberaliziranu trgovinu s 31 zemljom), očekuje se niža carina za industrijske proizvode od 3,97 posto. Radi usporedbe, prije ulaska u WTO iznosila je 10 posto.

Carina poljoprivrednih proizvoda do 2007. godine trebala bi se s negdašnjih 33,7 spustiti na 16-ak posto. Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Unije u Hrvatsku još će se povećati, ali, kao se pretpostavlja, domaći proizvođači neće biti bitnije oštećeni.

Neke od zemalja koje u svibnju ulaze u EU dobit će veću mogućnost izvoza na naše tržište nego što ga Unija ima danas, ali znatno manju nego što je to bilo dosad - objasnili su za "Večernji" u Ministarstvu gospodarstva.

Europska komisijanajavila  je pregovore s Hrvatskom o trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima. Nova vlada uskoro će dati mandat pregovaračkom timu Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, pa bi pregovori mogli i morali početi u siječnju. Pregovori bi se trebali dovršiti do kraja travnja, a privremena primjena na snagu bi stupila s danom proširenja Unije, odnosno početkom svibnja.

Pročitajte više