Rezultati obdukcije: Pronađene kosti pripadaju mlađoj ženskoj osobi!

Foto: Robert Fajt / Cropix

OD RANOG jutra u naselju Modruši u Općini Josipdol pripadnici HGSS-a s psima tragačima "češljali" su područje na kojem su sinoć pronađene ljudske kosti za koje se sumnja da pripadaju Antoniji Bilić. Policija i dalje ne otkriva detalje jučerašnje pretrage, a očevid na tom području nastavljen je i danas. Očevid je završen oko 13:30 sati, ali policija i dalje osigurava mjesto na kojem su kosti pronađene.

Obdukcija na zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu pokazala je da pronađene kosti pripadaju mlađoj ženskoj osobi, doznaje HTV. Javna televizija također javlja da bi rezultati DNK analize mogli biti gotovi već tijekom noći.

Naime, najprije je bilo najavljeno da bi DNK analiza mogla biti gotova za dva do tri dana. No, ako prvi rezultati, koji se očekuju večeras, ne pokažu da se radi o Antoniji, provest će se detaljnija i sporija analiza, koja traje 72 sata.

Policija čuva obitelj od novinara

Obitelj Antonije Bilić informacije očekuje u svojoj obiteljskoj kući u Kričkama kraj Drniša. S medijima ne žele komunicirati. Put prema njihovoj kući blokirao je policijski automobil kako ih novinari ne bi maltretirali u ovim teškim trenucima.


Kosti je jučer poslijepodne otkrio jedan mještanin, točnije lovac, koji je odmah nazvao policiju. Vatrogasci, policija, zamjenik županijske državne odvjetnice Mladen Krajačić i djelatnici Ravnateljstva policije oko 18 sati pristigli su na mjesto pronalaska. Lovac je u šumi pored ugibališta za kamione jučer pronašao ljudsku lubanju, a policija je kasnije otkrila još posmrtnih ostataka. Pronađeni ostaci proslijeđeni su u Zavod za sudsku medicinu te je naložena obdukcija i DNA analiza, a do završetka istrage u Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu ne žele otkrivati nikakve dodatne detalje.

Odvjetnik obitelji Bilić: Nedvojbeno je da je to Antonia

Odvjetnik obitelji Bilić Vinko Ljubičić je, međutim, već sada sasvim siguran da se radi o Antonijinim posmrtnim ostacima. "Nedvojbeno je da je to Antonia", kaže Ljubičić.

Ljubičić tvrdi kako svoj zaključak temelji na analizi dokaza sa suđenja i obavljenoj rekonstrukciji. "Još prije godinu dana upozoravao sam da to mjesto treba opet pretražiti, ali nisu me slušali", tvrdi odvjetnik.

Uz lubanju pronađena i gumica za kosu

Veljko Dadasović i Milan Rendulić, mještani koji su jučer pronašli lubanju, danas su novinarima na terenu ispričali kako su došli do otkrića. Prema njihovim izjavama, oko 15 sati su se vozili traktorom te su ugledali nešto bijelo. Prvotno su mislili da se radi o lopti. Uz lubanju su, kako tvrde, pronašli i žutu gumicu za kosu. Navodno su kasnijom pretragom pronađene i plave traperice.


"Na njoj su bili ostaci ne znam čega, možda je to bila kosa ili dio kože. No, odmah uz tu gumicu primijetili smo lubanju", ispričao je Rendulić. Zasad nisu potvrđene informacije pojedinih medija da su uz kosti pronađene i plave traperice.

Nešto poslije 11 sati policijski su službenici iz šume izašli s velikim papirnatim vrećicama, u kojima se, vjeruje se, nalaze novi prikupljeni dokazi i materijali.

Karamarko: Nije bilo propusta policije

Bivšeg ministra policije Tomislava Karamarka novinari su na press konferenciji u zagrebačkoj središnjici HDZ-a pitali je li bilo propusta u potrazi za Antonijom Bilić. "To su špekulacije", odvratio je Karamarko.

"Policija je svoj posao dobro radila. Istraga je bila opsežna, a ubojica je pronađen. Ne možemo govoriti o nikakvim propustima", izjavio je Karamarko.

Kod Josipdola posljednji put zabilježen signal s Antonijinog mobitela

Podsjetimo, sinoć su na području Josipdola, nedaleko od vijadukta na autocesti A1 kod Miljanice, nađene ljudske kosti. Za sada nije poznato radi li se o muškom ili ženskom kosturu.  Iz PU karlovačke poručuju da je kriminalističko istraživanje i dalje u tijeku, nakon čega će kosti biti poslane na analizu. Za sad ne žele izlaziti u javnost s nikakvim dodatnim informacijama.


No, pojavile su se špekulacije kako bi se moglo raditi o tijelu nestale Antonije Bilić, za čije je ubojstvo osuđen Dragan Paravinja. Područje Josipdola je, podsjećamo, temeljito pretraženo u sklopu potrage za Antonijom Bilić.

Istražitelji i obitelj čekaju DNK analizu

Indexov izvor blizak istrazi naglašava da se ništa konkretno još ne zna, te da prije DNK analize neće biti moguće reći radi li se o tijelu Antonije Bilić. No, napominje kako lokacija na kojoj su kosti pronađene budi sumnju da bi mogle biti povezane s njenim nestankom.

Od Vinka Ljubičića, odvjetnika obitelji Bilić, u utorak navečer smo doznali da su Antonijini najbliži upoznati s pronalaskom kostiju kod Josipdola. Ljubičić je za Index kazao kako se u ovom trenutku ništa ne može tvrditi sa stopostotnom sigurnošću, ali je ipak dodao kako se pretpostavlja da bi se zaista moglo raditi o posmrtnim ostacima nestale Antonije.

"Ako bi to bila istina, onda bi se to točno uklopilo u rekonstrukciju koju sam iznio pri završetku suđenja. To bi moglo biti to mjesto na koje je Paravinja mogao doći u one 22 minute za vrijeme kojih se nije moglo utvrditi točno kretanje njegovog kamiona", rekao nam je odvjetnik Ljubičić. Istaknuo je kako bi ovakav rasplet samo učvrstio presudu od 40 godina zatvora koja je protiv Paravinje donijeta na šibenskom Županijskom sudu 19. listopada.


Kostur pronađen kraj parkirališta

Kostur je pronađen desetak metara od parkirališta koje se nalazi uz cestu i često ga koriste kamiondžije. Kosti nisu bile zakopane. Identitet će se utvrditi DNA analizom na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu. Uz posmrtne ostatke trebale bi se naći i osobne stvari koje bi olakšale identifikaciju.

Mjesto na kojem su pronađene kosti samo je nekoliko kilometara udaljeno od odmorišta Modruš kraj tunela Mala Kapela, gdje je 7. lipnja prošle godine zadnji put lociran signal mobitela Antonije Bilić.

Na očevid došao i načelnik policije

Očevid na mjestu događaja vršio je veći broj policajaca, kao i Mladen Krajačić, zamjenik županijske državne odvjetnice u Karlovcu. Očevid je započeo oko 18 sati. Veći dio ljudi koji se okupio na mjestu na kojem su pronađene kosti razišao se nakon 22 sata, a ostao je još samo očevidni kombi.

Krajačić je novinarima prije odlaska s mjesta događaja kazao kao se kosti za sada ni po čemu ne mogu povezati s Antonijom. "To bi bila samo nagađanja", rekao je zamjenik županijske državne odvjetnice. Potvrdio je da uz kostur nisu pronađeni nikakvi dokumenti.

Na mjestu događaja bio je i načelnik karlovačke policije Kotić, ali nije želio otkrivati nikakve detalje slučaja. Nitko od prisutnih nije želio potvrditi informacije pojedinih medija da su uz kostur pronađeni i ostaci odjeće.

Pročitajte više