Užas u Južnoafričkoj Republici: U restoranu silovana sedmogodišnja curica

Prosvjed protiv silovanja i ubojstava žena u Johannesburgu Foto: EPA

GRAĐANI Južnoafričke Republike bijesni su zbog još jednog silovanja koje se dogodilo prošlog tjedna u jednom od tri glavna grada, Pretoriji. 20-godišnji muškarac silovao je prošle subote djevojčicu od sedam godina koju je slijedio u restoranski WC.

Uhićen je na mjestu događaja te je optužen za silovanje i posjedovanje droge. Zadržan je u pritvoru te još nije pozvan pred suca da se izjasni.

Jedna od najviših stopa silovanja u svijetu

Inače, Južnoafrička Republika ima jednu od najvećih stopa silovanja u svijetu.

Do 31. ožujka, u periodu od 12 mjeseci, policija je zabilježila 40.035 silovanja, odnosno 110 silovanja po danu. Broj se nešto uvećao u odnosu na prošlu godinu kad je zabilježeno 39.828 silovanja.

Djeca Južnoafričke Republike više nigdje nisu sigurna – to je dojam koji prevladava kod mnogih koji su putem društvenih mreža izrazili svoj bijes i šok zbog silovanja djevojčice od sedam godina, koja se bezbrižno igrala bez velikog nadzora u obiteljskom restoranu u glavnom gradu. 

Uz silovanu djevojčicu napadnuta i žena koja je tek rodila

Silovanje djevojčice jedan je od dva zločina koji ovih dana pune naslovnice južnoafričkih medija. Drugo silovanje u centru medijske pažnje počinio je lažni doktor koji je napao djevojku od 17 godina u bolnici u provinciji Eastern Cape nekoliko sati nakon poroda, kako je izjavio glasnogovornik tamošnje policije Dineo Koena.

"Čovjek koji se predstavio kao doktor došao je u utorak. Pitao ju je kako se osjeća nakon poroda. Požalila se na obilno krvarenje i on je rekao kako će je pregledati. Naredio joj je da skine odjeću te ju je silovao“, dodao je Koena.

Kriminal je postao ozbiljan problem u Južnoafričkoj Republici, statistike o broju počinjenih zločina su alarmirajuće, a žene i djeca su pod stalnom prijetnjom od silovanja čim izađu na ulice, piše BBC.

Pročitajte više