Užasne priče iz Gaze. "Dijete je umrlo gladno dok je jelo komadić kruha"

Foto: EPA

Izrael je nastavio bombardirati Pojas Gaze u subotu u smrtonosnom ratu protiv palestinske islamističke organizacije Hamas, koja upravlja enklavom, koji traje gotovo 100 dana, a kraj mu se ne nazire.

Ministarstvo zdravstva u Gazi reklo je da je u izraelskom zračnom napadu na kuću dviju raseljenih obitelji u južnom gradu Rafahu poginulo 10 ljudi.

Izrael tvrdi da gađa militante

Bassem Arafeh je držeći fotografiju svoje rođakinje, mrtve djevojke s komadićem kruha u ruci, rekao da su obitelji u Rafahu večerale kada je kuća pogođena jučer navečer.

"Dijete je umrlo gladno dok je jelo komadić kruha bez ičega na njemu. Gdje je Međunarodni kazneni sud da vidi kako djeca umiru? Gdje su muslimani i svjetski vođe?" kazao je Arafeh.

Izrael tvrdi da gađa militante i da čini sve što može kako bi na najmanju moguću mjeru sveo štetu za one koji ne sudjeluju u sukobu dok vodi urbani rat protiv Hamasa u gusto naseljenoj palestinskoj enklavi.

No broj ubijenih u Gazi i strašna humanitarna situacija šokirali su svjetsku javnost i potaknuli sve češće pozive na primirje.

Izrael: Ubili smo brojne militante na jugu Khan Younisa i u središnjem dijelu Pojasa Gaze

Izraelska vojska danas je rekla da su njene snage ubile brojne militante u južnom području Khan Younisa i središnjem dijelu Pojasa Gaze. Vojska je rekla da istražuje navodni napad u Rafahu.

Hamas tvrdi da su njegovi borci pucali na izraelski helikopter u Khan Younisu. Stanovnici središnjeg dijela Pojasa Gaze rekli su da se tamo odvijaju napete oružane borbe uz tenkove i izraelske zračne napade u Al-Bureiju, Al-Nusseiratu i Al-Maghaziju, područjima gdje su smještene izbjeglice.

Izraelska vojska kazala je da je gađala militante i zapovjedni centar Hamasa na tim područjima. Izraelske snage viđene su i na rubu Deir Al-Balaha, grada na zapadu, kamo je Tel Aviv slao stanovnike da se sklone.

Najava Izraela o novoj fazi rata

Izrael je najavio novu fazu rata rekavši da će početi povlačiti svoje snage sa sjevera Pojasa Gaze, gdje su raspoređene tri tjedna nakon što su militanti upali na jug Izraela 7. listopada.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva u Gazi Ashraf Al-Qidra rekao je da je u izraelskim napadima u protekla 24 sata poginulo 135 Palestinaca, a ranjeno ih je 312. Ukupno su 23.843 Palestinca, uglavnom civila, ubijena od 7. listopada, dodao je.

Izrael tvrdi da je dosad ubio najmanje 8000 boraca i da nema drugog izbora nego da okonča vladavinu Hamasa u Gazi nakon što su militanti ubili 1200 ljudi, uglavnom civila, i uzeli 240 talaca.

Pročitajte više