Uzbekistanske oporbene stranke izbore nazvale prijevarom

UZBEKISTANSKI dužnosnici izjavili su u ponedjeljak da su parlamentarni izbori održani tijekom vikenda bili slobodni i pošteni, ali su oporbene stranke izbore nazvale prijevarom i priopćile da je strpljenje te osiromašene zemlje na kraju.

"Izbori su bili otvoreni i pošteni, u skladu sa zakonom", rekao je novinarima glasnogovornik središnjeg izbornog povjerenstva Šerzod Kudrathodžajev. "Nismo primili nikakve pritužbe glede kršenja izborne procedure", dodao je.

On je rekao da je odaziv na izborima održanim u nedjelju bio 85 posto od 14,35 milijuna birača. Birali su se zastupnici Donjeg doma novog dvodomnog zakonodavstva.

To su prvi izbori otkad je Uzbekistan 2002. godine uveo dvodomni parlament, a što je predsjednik Islam Karimov nazvao ključnim korakom za uspostavu demokracije u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Uzbekistan je američki saveznik u "ratu protiv terorizma". Međutim, Zapad je oštro kritizirao tu pretežito muslimansku zemlju s 26 milijuna stanovnika rekavši da su tamošnji izbori samo "privid demokracije" u okolnostima kada tisuće protivnika režima leže u zatvorima, a građanima se krše osnovna ljudska prava.

U izborima su sudjelovale samo stranke odane autokratskom predsjedniku Islamu Karimovu, koji je rekao da neće tolerirati "revolucije" poput onih u Ukrajini i Gruziji.

Oko 500 kandidata iz pet stranaka natjecalo se za 125 parlamentarnih mandata, a sudjelovanje na izborima bilo je zabranjeno je četirima oporbenim strankama, jer je Karimov smatrao kako nema smisla da "slabašna oporba" imalo utječe na društvo.

"Mi gledamo na ove izbore kao na zločin protiv naroda Uzbekistana", rekao je Otanazar Aripov iz Demokratske stranke.

Jedna od čelnica najveće oporbene stranke Birlik, Vasilia Inojatova, rekla je za Reuters da su izbori bili "samo fikcija upriličena za vanjski svijet".

"U stvari, tih pet lojalnih stranaka služi samo jednoj osobi u ovoj zemlji, predsjedniku, i sve su uspostavljene po njegovom naređenju. U budućem parlamentu one će nastaviti služiti Karimovu", rekla je ona.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju koja je imala svoje promatrače na izborima u Uzbekistanu u ponedjeljak će objaviti svoja opažanja.

Pročitajte više