Uzgajivača zmija u Zagrebu ugrizla otrovna meksička čegrtuša

MEKSIČKA čegrtuša sinoć je u Zagrebu ugrizla 37-godišnjeg uzgajivača zmija Nevena Vrbanića Uzgajivač je dobio površinski ugriz dok je hranio opasnu otrovnicu te si je odmah sam pružio prvu pomoć, a zatim pozvao Hitnu.

Prevezen je u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević gdje je zadržan na liječenju. Vrbanić uzgaja zmije otrovnice u podrumu svoje kuće u Vrtlarskoj ulici na Črnomercu.

"Imam cijelu obitelj meksičkih čegrtuša - mužjaka, ženku i njihovo mlado. Stavio sam ih u poseban plastični kontejner i dao im miševe koje jedu jednom mjesečno. Neoprezno sam gurnuo prst kroz maleni otvor i mužjak me ugrizao. Srećom, bio je to suhi ugriz, tj. nije ispustio otrov", objasnio je Vrbanić koji u svojoj kući ima terarije s više od sto zmija.

"Prvo pravilo je da nakon ugriza odmah pospremiš zmiju da je poslije ne moraš tražiti. U ladici držim protuotrove, pa sam odmah s vakumskom pumpicom isisao otrov iz prsta i imobilizirao ruku da usporim krvotok. Došla je Hitna po mene i otišao sam na zaraznu. Na kraju je sve ispalo dobro", ispričao je Vrbanić za Jutarnji list i dodao kako se ni ne sjeća da ga je zmija ipak prije ugrizla.

Pročitajte više