Karamarko: Neću dati ostavku - Orešković mora otići, a onda ide preslagivanje

Foto: Hina

PREDSJEDNIK HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko izjavio je kako neće dati ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade, kako je to ranije tijekom dana zatražio premijer Tihomir Orešković te naglasio kako je Orešković izgubio povjerenje najveće stranke HDZ-a.

Dodao je kako je HDZ uložio veliki trud u održavanje ove političke konfiguracije sa Mostom i učinio dosta ustupaka ali da ne mogu pristati na obezvrjeđivanje svega što je HDZ učinio, jer se radi o pobjedničkoj stranci s najvećim brojem zastupnika.

Karamarko je na izvanrednoj konferenciji za novinare komentirao premijerov zahtjev za ostavkom njega i drugog potpredsjednika Bože Petrova.

Podsjetimo, premijer Tihomir Orešković na današnjoj je konferenciji za medije od dvojice posvađanih potpredsjendika zatražio da podnesu ostavke u svrhu stabilnosti zemlje i očuvanja nacionalnih interesa.

> Orešković: Pozivam Karamarka i Petrova da podnesu ostavke

Petrov je na konferenciji izjavio kako MOST ne odustaje od zahtjeva za opozivom Karamarka, no da je on, ukoliko je to cijena stabilnosti Vlade, sprema dati ostavku.

> Božo Petrov: Ako je uvjet da se stabilizira stanje moja ostavka, ja ću to prihvatiti

Tijek konferencije:

17:55 U Saboru imamo većinu, vi to bolje znate, jer se bavite brojanjem, odgovorio je Karamarko na pitanje koliko ruku HDZ ima u Saboru.

17:54 MOST se nije pokazao kao partner, već se ponašao kao opozicija. Rekao sam Petrovu "ajmo surađivati, ali bez grča u želucu." Uvijek sam govorio da rješavamo svađe, to je bio izraz moje velike volje da prevladamo sve probleme. Vidjet ćemo što će donijeti sutrašnji dan. Započeo je proces razdruživanja.

17:52 Orešković bi trebao dati ostavku. Naše povjerenje više ne uživa.

17:51 Nikoga nećemo povlačiti za rukav da se ova Vlada spasi. HDZ je spreman i za preslagivanje ili za nove izbore. Novi izbori će uzeti puno vremena i koštat će. Potrošit ćemo vrijeme.

17:50 Sutra imamo predsjedništvo stranke, donijet ćemo neke odluke. Moram reći da je HDZ uložio velik trud u održavanje ove političke konfiguracije s MOST-om i da smo učinili dosta ustupaka, ali nismo pristali da obezvrijedimo sve što smo učinili zato što neke platforme pišu žutu štampu.

Ovo činim da zaštitim HDZ i sebe, jer sam izvrgnut nevjerojatnoj harangi. Umjesto da nas partneri podupru, kao i Orešković, koji nam je prije dao potporu.

17:49  Ne znam koji su to razlozi toliko jaki da se ne održi sjednica Vlade jučer. Mislim da je Orešković dužan objasniti hrvatskoj javnosti o čemu se radi i što se to dogodilo u SOA-i.

Što se tiče poziva za ostavkom, naravno da je nećemo prihvatiti. Mi smo pobjednička stranka, imamo najviše ruku u Saboru. Za Domoljubnu koaliciju glasalo je 800.000 ljudi, a za Oreškovića 67 ljudi u Saboru, nakon dogovora MOST-a i HDZ-a.

Orešković više nema naše povjerenje.

17:45 Nismo očekivali da ćemo se danas naći u ovom sastavu, ali smo primorani zbog premijera. Danas su izašle izajve na koje ja kao predsjednik HDZ-a moram i moramo reagirati.

Sukus svega je to da gospodin Orešković traži ostavku Petrova i mene. Moram priznat da sam malo začuđen da je došlo to od njega nakon što sam od njega dobio podršku i nakon što je bio na našem saboru. S obzirom na činjenicu da se događaju pozitivni procesi u našem gospodarstvu.

Pročitajte više