UŽIVO Plenković na vladi: Optužbe za veleizdaju nećemo trpjeti

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

POČELA je sjednica vlade uoči koje se očekivalo obraćanje premijera o događajima do kojih je došlo u sabornici tijekom jučerašnje sjednice. 

Premijer je komentirao događaje vezane uz Most, ali se o postupcima ministra Krstičevića nije oglasio.

Na dnevnom redu su, uz ostalo, Izvješće o provedbi Strategije nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske, Izvješće o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i o utrošku sredstava osiguranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2017. godinu za potrebe nacionalnih manjina te Izvješće o poslovanju slobodnih zona u Republici Hrvatskoj u 2017. godini.

Sjednica vlade počela je s kašnjenjem od dvadesetak minuta, a možete je pratiti ovdje:

Tijek događaja: 

10:29 Premijer je potom dao riječ ministru Mariću. O postupcima ministra Krstičevića u saboru nije se oglasio.

10:25 Potom se premijer oglasio o jučerašnjoj sjednici sabora.

"Jučer smo imali početak sjednice sabora, prije svega aktualno prijepodne. Zahvaljujem svima na odgovorima na zastupnička pitanja, mislim da smo pokazali rad vlade i odgovorili na to što vlada radi u svojim resorima. postignuća vlade, odgovorili na pitanja i kritike oporbe, argumentirano i s onim što vlada radi u brojnim resorima. Nakon toga smo imali raspravu o Izvješću koje redovito podnosimo o sastancima Europskoga vijeća. Ona je rezultirala jednom novom salvom uvreda, laži, difamacije, a ovoga puta čak i kleveta na računa ministrice vanjskih poslova i mene osobno za veleizdaju. Kolega Marić možda ima najviše političkoga iskustva u smisli memorije rada sabora, a ovo je jedna nova formulacija kojoj smo svjedočili od strane zastupnika Mosta.

Smatram da je to u potpunosti neprihvatljivo. Mi kao političari u borbi za politički dijalog možemo trpjeti optužbe, uvrede i laži, ali optužbe za veleizdaju nećemo trpjeti i to je izrazito važno.

Pritom riječ je o kontinuiranom doprinosu te stranke pojačanju govora mržnje, spirali mržnje koja se vrti. Ja sam u svom odgovoru jasno rekao da ja kao predsjednik vlade, ova vlada, a ni HDZ neće dopustiti da se u Hrvatskoj širi takva mržnja koju širi Most. Tu podvlačimo crtu, to su takvi politički akteri s kojima ni u kojoj varijanti nećemo surađivati. Smatram da je naša odgovornost puno veća i bitnija za toleranciju u društvu, za suživot. Ne želimo da se kao plodovi takvih nastupa događaju problemi u realnom životu naših sugrađana i tu očekujem od svih vas da jednako, snažno i argumentirano zastupamo takve stavove. Ono što je važno tu radimo razliku od ozbiljnih političkih stranaka i politikanata na političkoj sceni", rekao je premijer.

10:25 "Cilj ove nove podjele je povoljnija, solidarnija i trajnija podjela u kojoj će potpora gospodarstvu biti povoljnija. Stoga vjerujemo da ćemo idući tjedan donijeti ovu odluku. Posjetio nas je predsjednik kanadskog parlamenta. Mislim da je važno da imamo susrete s ovom velikom zemljom i da nastojimo unaprijediti gospodarsku suradnju", rekao je.

10:22 Premijer je otvorio sjednicu vlade. Od važnih događaja istaknuo je najprije sastanak sa županima hrvatskih županija te obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske. Osim toga, izdvojio je i novi plan podjele Hrvatske po regijama koji je prošlog tjedna predstavila ministrica Žalac.

10:20 Sjednica vlade sada kasni već 20 minuta. 

10:10 Sjednica vlade kasni nekoliko minuta.

10:00 Očekuje se početak sjednice vlade.

Pročitajte više