VIDEO INTERVJU Sudac Kolakušić: Vrijeme je da svi građani napokon kažu dosta!

Foto:  Arhiva

"OVRŠNIM zakonom želi se pogodovati pojedincima na teret ili štetu cijelog društva", poznata je teza Mislava Kolakušića, suca Trgovačkog suda u Zagrebu, a koju je dodatno objasnio u razgovoru za Index. 

Prestati pogodovati interesnim skupinama
 
Naime, sada kada je postalo jasno da nakon dvadeset promjena ovršnog zakona on i dalje krši članak 6. Europske konvencije o ljudskim pravima i Ustav RH, krajnje je vrijeme da građani sami stanu na kraj i kažu - dosta. Za Kolakušića, krivica je i na Ustavnom sudu koji ne radi svoj posao, a direktna je posljedica gotovo četvrtina blokiranih hrvatskih građana.
 
"Hrvatska jednostavno mora prepisati druge zakone te prestati pogodavati interesnim skupinama", tvrdi Kolakušić u razgovoru za Index. 
 
Naime, nedavno je sud Europske unije dao mišljenje kako hrvatski javni bilježnici ne mogu prisilno naplatiti tražbine u slučajevima kad ih strani državljani ne priznaju. Ipak, to isto ne vrijedi i za hrvatske građane, pa javni bilježnici mogu pravomoćno ovršiti račun bez odluke suda. Ta je odluka opet postavila pitanje kada će se u Hrvatskoj ukinuti ovakva praksa ovrha, jer se više puta dokazalo kako je sustav nakaradan te ide protiv vlastitog naroda".  
 


"Da se ništa nije uradilo po ovom zakonu, sama ta činjenica je strašna", kaže Kolakušić u razgovoru za Index na upit kako je moguće da je i dalje u Hrvatskoj ovršni zakon koji je u suprutnosti s člankom 6. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Kolakušić je naglasio kako su enormne zarade na postupku ovrha. 
 
Lobiji diktirali zakon i zaradili milijarde
  
"Ovršni postupak je upravo nakaradan zbog troškova tog postupka. Takvi iznosi idu u neslućene visine" naglašava Kolakušić. Naime, od 2011. godine do danas pretpostavlja se da je bilo između 7 i 11 milijuna riješenja o ovrhavama. Ako je minimalni trošak oko tisuću kuna, može se doći do iznosa od najmanje 7 milijardi kuna. 
 
Ne samo ovršni zakon, nego i zakon o pretvorbi i privatizaciji, kao i predstečajni zakon, tvrdi Kolakušić, napisani su prema direktnom diktatu određenih lobija koji su na tome zaradili milijarde. 
 
"A što zapravo treba učiniti? Što je bilo potrebno? Samo dvije minute. To je da svaka stranka snosi svoje troškove u ovršnom postupku. Točka. I to je to", naglašava Kolakušić. 
 
Reći dosta!
 
Trenutno je 330 tisuća građana pod blokadom i oko 31 tisuća tvrtki, a za takve, kao i za sve ostale građane Hrvatske, Kolakušić ima posebnu poruku. 
 
"Svatko je odgovoran za svoju sudbinu. Hrvatski građani odgovorni su za svoju sudbinu i sudbinu svoje djece. Mi smo odgovorni za ovo. Nitko drugi do mi. Što je potrebno učiniti? Potrebno je reći dosta! Samo to, dosta! Želimo propise u interesu građana Hrvatske, a ne pojedinih interesnih skupina", kaže Kolakušić, dodajući da Hrvatska mora prepisati zakone od slova do slova. 
 
Naime, Kolakušić tvrdi da je do sada u Hrvatskoj svako prilagođavanje zakona vodilo do nove katastrofe.
 
Da je Ustavni sud radio svoj posao...
 
"Sve, sve treba prepisati. Ovršni zakon, stečajni zakon, zakon o pretvorbi i privatizaciji. Sve. Moramo tražiti od Ustavnog suda da napokon radi svoj posao. Ustavni sud 25 godina ne obavlja svoju temeljnu zadaću", naglašava Kolakušić, rekavši da nedostaje ocjena ustavnosti zakona RH-a. Da je Ustavni sud ukinuo Zakon o pretvorbi i privatizaciji te da je ukinuo Predstečajni zakon, Hrvatska ne bi bila gospodarski devastirana niti bi četvrtina građana bila blokirana.  

 

Pročitajte više