Erdogan želi milijardu dolara razmjene s Hrvatskom: "Zasad ne vidim potencijal"

Foto: A.D./Index

TURSKI predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao je danas u 15 sati u dvodnevni posjet Zagrebu.

> Erdogan stigao u Hrvatsku

Nakon Mirogoja, gdje je položio vijenac kod Zida boli, Erdogan se uputio prema Pantovčaku, gdje je za njega pripremljen svečani doček. Nakon dočeka Erdogan i Kolinda su se povukli u njezin ured, gdje su razgovarali oko sat vremena.

> FOTO Svečani doček za Erdogana na Pantovčaku

Obraćanje javnosti Kolinde i Erdogana:

19:35 "Što se mene tiče, još dok sam bio premijer imao sam isto mišljenje o ustavu. Kao osnivač stranke koja drži do istih stavova, a to je da država ima isti odnos prema svim vjerama. Analizirali smo sekularne sustave i kao kandidat za predsjednika sam iznio svoje stavove", kazao je Erdogan.

19:32 "Postoji niz područja u kojima Hrvatska može pomoći Turskoj, pogotovo oko ukidanja viza. Nadam se da ce biti recipročno. Iznimno nam je bitna energetika, izvoz poljoprivrednih proizvoda, izvoz goveđeg mesa u Tursku. Tu je i pitanje turizma, ulaganje u sektor turizma i razmjena turista", kazala je Kolinda.

19:28  "Vjerujem da će se broj letova u Tursku povećati, kao i broj hrvatskih turista koji dolaze u Hrvatsku. Važna je zajednička politika na Balkanu. Razgovarali smo o solidarnosti koja je važna za mir i stabilnost na Balkanu. Hrvatska, Turska i BiH mogu stvoriti snažni bilateralni mehanizam za to. Njime će upravljati samo najviši dužnosnici.

Sastanak je bio vrlo uspješan, nadam se da će tako biti i sutra na sastanku s poduzetnicima", kaže Erdogan.

19:23 "Došao sam s velikim izaslanstvom te ćemo u budućnosti bolje promatrati situaciju u Hrvatskoj. Vidim da se u Hrvatskoj u deset godina mnogo toga promijenilo. Hrvatska je ušla u EU i postala članica NATO-a. Mi kao Turska pružamo punu podršku Hrvatskoj.

Želim naglasiti da je naše gospodarske odnose potrebno poboljšati i povećati. Cilj je da budu milijardu dolara. Trenutno se ne vidi potencijal obje zemlje u tom pitanju, ali dok god postoji volja da se to promijeni, to se može i postići.

Samnom je došlo 60 tvrtki koje investiraju u Hrvatskoj i to će se i nastaviti", kazao je Erdogan.

19:18 "Prije svega, želim svima poželjeti srdačnu dobrodošlicu. Drago mi je što je Erdogan došao s brojnim gospodarskim izaslanstvom, što pokazuje veliki interes Turske za ulaganja u Hrvatskoj, a to je bila i okosnica našeg sastanka", kazala je Kolinda.

"Naši bilateralni odnosi su odlični", dodala je. "Govorili smo o suradnji na području energetike i prometnom povezivanju. Hrvatska podržava Tursku na putu prema EU i naša je suradnja u okviru NATO-a vrlo dobra", dodala je.

"Dijelimo odgovornost za budućnost za BiH. Turska je tu uvijek igrala veliku ulogu. Razgovarali smo i o migrantskoj krizi, u kojoj Turska igra veliku ulogu", dodala je Kolinda.

19:15 Siniša Kovačić i zamjenik ravnatelja turske RTV Ibrahim Eren potpisali su sporazum o suradnji dvaju televizija.

Pročitajte više