Radman najavio tužbe: Moja smjena mogla bi imati opasne posljedice za Hrvatsku

Foto: FAH

GLAVNI ravnatelj HRT-a Goran Radman sazvao je u 15 sati izvanrednu konferenciju za medije.

> Odbor traži smjenu Radmana, za v.d. ravnatelja HRT-a predložen Siniša Kovačić

Radmanovo obraćanje javnosti stiže nakon što je Odbor za informiranje, informatizaciju i medije na današnjoj sjednici Saboru predložio razrješenje dosadašnjeg ravnatelja HRT-a i za vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a predložio Sinišu Kovačića.

Konferencija za medije Gorana Radmana:

15:35 "Naravno da u svakodnevnom radu radite i loše odluke, ali ih onda pokušavate ispraviti. Nemam problema s time i da su neke odluke koje sam donosio bile nedovoljno promišljene. Da, donio sam neke loše kadrovske odluke. U ovih 3,5 godina bilo je i loših odluka, ali mislim da smo značajno smanjili korupciju i curenje novca ove kuće prema interesnim i političkim skupinama. To me koštalo i prijateljskih i suradničkih odnosa", rekao je.

15:30 Govoreći o Kovačiću, kazao je da tu odluku donosi saborska većina. "Ja sa svoje strane, ako se to dogodi, kolegi Kovačiću ću čestitati i učiniti sve sa svoje strane da mu omogućim da dužnost preuzme što mirnije. U kojoj mjeri je Kovačić politički izbor, u kojoj mjeri će dužnost izvršavati nepristrano, morat ćete razgovarati s njim i propitivati kroz njegov rad. Ja mu želim puno sreće", zaključuje Radman.

15:25 Govoreći o "opasnim posljedicama" za Hrvatsku, kaže da postoji opasnost, ako se mišljenje Nadzornog odbora prihvati legitimnim, da to izravno može imati implikacije za obveze koje je RH preuzela ulaskom u Europsku uniju. "Precizno su definirane obveze tim odredbama. Da netko može, po toj osnovi, podnijeti tužbu protiv RH, a onda u cijelom daljnjem postupku HRT može imati ozbiljnih posljedica. To je sve poslužilo kao paravan za moju smjenu, a oni koji su to napravili nisu bili svjesni posljedica", kaže Radman.

15:20 "Ja sam do sada već dizao tužbe zbog klevete. Ono što sam maloprije rekao odnosilo se na izjave koje su na moj račun u zadnjim danima izrečene, a kojima se htjelo opravdati razloge za moje smjene. Mogu potvrditi da ništa od izrečenog nije točno, nikada od Povjerenstva za sukob interesa nisam zatečen u sukobu interesa. Znate da sam u sporu s Povjerenstvom", kazao je.

"I danas se čulo da sam ignorirao provoditi odluke Sabora. Poštujem i Povjerenstvo i Hrvatski Sabor i neću činiti ništa da bi doveo svoju poziciju da postupa nezakonito", dodaje Radman.

15:16 Na upit tko je zabranio HRT-u prijenos sjednice Odbora, kaće da prema protokolima nije dozvoljeno izravno izvještavanja sa sjednica saborskih tijela.

"Vi koji pratite znate da je još 2013. godine, temeljem mnogih akata, ustanovljeno da postoje radna mjesta koja se moraju popunjavati preko javnih natječaja. Tih mandatnih radnih mjesta, uz moje, ima 44. Među njima su radna mjesta rukovoditelja radnih jedinica, mjesta svih glavnih urednika i rukovoditelji samostalnih radnih jedinica", kazao je Radman.

15:11 "Predloženu odluku doživljavam relaksirajuće, jer je tijekom mandata bilo nemoguće mirno i racionalno raditi odgovorno. Za mene i moju obitelj ovo je bilo teško i iscrpljujuće, pogotovo kada je u pitanju bilo ugrožavanje mog života i života moje obitelji. Posve je legitimno da politička većina želi u Saboru imati nekoga tko će im svjetonazorski odgovarati, ali moram upozoriti da sve to regulira zakon. Nisam služio niti jednoj politici, niti jednoj političkoj stranci, nisam pogodovao nikome", kaže Radman.

15:08 "I motiv i povod su isključivo političke naravi i mene se miče isključivo zbog toga", kazao je. "Koriste se brojna nezakonita rješenja. Dokazivat ću svoju nevinost, ali i ukazivati na činjenicu da čitavo vrijeme svoga mandata svoj posao radim pošteno, odgovorno, politički nepristrano. Dapače, sve one objede i insinuirana u vezi samnom i mojim izvršavanjem posla bile isključivo motivirane time da me se u javnosti oblati, da se moj autoritet kao glavnog ravnatelja HRT-a pokoleba", kazao je Radman.

15:07 "Prvo, procedura koja je prethodila donošenju prijedloga za razrješenje bila je korumpirana i delegitimirana. Drugo, u meritumu zahtjeva, ne stoji ništa što bi moglo poslužiti kao zakonita osnova za moje razrješenje. Treće, upozorio sam da ako se prihvate ovi razlozi, da bi to moglo imati opasne i dramatične posljedice za HRT, ali i Hrvatsku", kazao je Radman.

15:05 "Činjenica je da nisam bio u prilici govoriti na sjednici Odbora o okolnosti po kojima je došlo do ove odluke Nadzornog odbora", kazao je Radman.

"Zbog toga sam jučer uputio i Odboru i institucijama RH svoje očitovanje o onome što su kao razlozi i motivi navedeni za ovakvu odluku"

15:00 S HRT-a su objsnili da nisu bili u mogućnosti prenositi sjednicu saborskog Odbora, iako su slali zahtjeve za to.

Pročitajte više