ULTIMATUM DOBAVLJAČA "Ili dogovor do kraja dana ili prestajemo s isporukom robe"

Screenshot: N1

U 11 SATI predstavnici koordinacije proizvođača i dobavljača Agrokora dali su zajedničku izjavu ispred tvrtke Alca u Zagrebu.

Ovo su najvažnije točke:

  • Dobavljači su s predstavnicima banaka postigli načelno razumijevanje problematike i stavova cjelokupnog lanca nabave no dogovor s bankama još uvijek nije postignut
  • Dobavljači neće dozvoliti prebacivanje obveza (regresnih prava) s tvrtki u sustavu koncerna Agrokora na svoja leđa
  • Dobavljači zahtijevaju dogovor s bankama danas do kraja dana, budući da samo dobavljači održavaju sustav Agrokora na životu isporukom robe bez garancija da će ista ikada biti plaćena, i nitko drugi
  • Ne postigne li se dogovor s bankama tijekom današnjeg dana, dobavljači najavljuju prestanak isporuke robe u sljedećih 24 sata
  • Dobavljači su spremni podržati svaku opciju koja će omogućiti stabilizaciju i funkcioniranje sustava i dobavljača
  • Dobavljači ističu kako ovo nije problem jedne tvrtke već se radi o problemu šireg društvenog značaja i više od 100.000 ljudi čija je egzistencija ugrožena.

Nema dogovora


"Okupili smo se po n-ti put i u stavovima smo isti kao i prije nekoliko dana, a to je da dobavljači ne snose štetu. U razgovoru s bankama jesmo, ali nismo postigli dogovor", rekao je Alen Fontana, generalni direktor Dukata, jednog od dobavljača Agrokora.

Poručili su kako neće dozvoliti prebacivanje obveza (regresnih prava) s tvrtki u sustavu koncerna Agrokora na svoja leđa.

Fontana je rekao kako, ukoliko se danas u tijeku dana ne postigne dogovor s bankama, dobavljači više neće moći nastaviti s dostavom robe.

Bilo kakvo rješenje

"Ako se danas ne postigne dogovor, prihvatit ćemo bilo kakvo rješenje koje će brzo riješiti situaciju. Ovo nije pitanje jedne kompanije, ovo je pitanje lanca od 100.000 ljudi. Najveći kamen spoticanja je u regresnim pravima financijsko-robnih mjenica, ukoliko kompanija ne podmiruje dug, jest teret dobavljača, koji nisu u mogućnosti to financirati.", kazao je Fontana.

Rekli su kako zahtijevaju dogovor s bankama danas do kraja dana, s obzirom na to da samo dobavljači održavaju sustav Agrokora na životu isporukom robe bez garancija da će ista ikada biti plaćena, i nitko drugi

Obustave i blokade

"To je neodrživo, to može trajati još 24 sata, nakon toga krenut će obustave i blokade. Onda ćemo vidjeti što će biti", kaže Fontana.

"Nemam informaciju kad bi sastanak s bankarima mogao biti, s obzirom da su se krizne situacije rješavale u hodu", rekao je generalni direktor Dukata.

"Nismo se susreli s Alvarezom, razgovarat ćemo sa svima, ali nema vremena više za razgovor", dodao je.

Upumpavanje keša

"Dobavljači žele riješiti svoj egzistencijalni problem. Jedino mi upumpavamo keš u tu tvrtku. Pitanje je koga ćemo poslije reanimirati. Imate situaciju da dobavljači isporučuju robu, a nemaju ništa od toga, ništa od novca koji upumpavaju", rekao je.

Fontana je rekao da je za zahtjev za pokretanje stečaja nad Konzumom doznao iz medija te da ne može komentirati taj slučaj.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić rekao je da je zadovoljan jer su u razgovore uključeni i mali poljoprivrednici i OPG-ovi.

"Nadamo se da ćemo ovaj problem riješiti puno lakše zajedno nego odvojeno", rekao je Brlošić.
 
Nitko ne želi Agrokor u stečaju

"HGK podržava sve navedene zaključke i slažemo s njima. Naši dobavljači su bili prisiljeni uzimati te mjenice, a najveći profit od toga su uzimale faktoring kuće", rekao je Ivan Škorić, potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo.

Dodao je da nitko nije za rješenje da Agrokor ide u stečaj.

"Od početka i nastanka krize, sindikat je uključen u rješavanje. Sudjelujemo u sastancima i nadamo se da će čim prije doći do dogovora. Ključno je vrijeme, vremena je vrlo malo. Radnici očekuju plaću prije Uskrsa. Zaposlen je veliki broj ljudi, radi se o gospodarstvu RH", rekao je sindikalni čelnik Denis Paradiš.

Blokada se mora skinuti do petka

Komentirao je poruku Antonija Alvareza III. zaposlenicima Agrokora. "Ta poruka je u redu, no da li ona nešto znači i da li ima novca, to ćemo vidjeti vrlo brzo, već idući tjedan. Ponavljam, plaća u Agrokorovim tvrtkama bi trebala biti 15., a to je subota. Plaća bi trebala doći u petak", rekao je.

"Dok je blokada, plaću nije moguće isplatiti. Blokada se mora skinuti do petka kako bi isplatili plaće", rekao je čelnik sindikata.

I on je dodao kako nisu razgovarali s Alvarezom


 

Pročitajte više