UZNEMIRUJUĆE Desničari napadnuti noževima u Washingtonu, policija traži troje crnaca

Screenshot: YouTube/Index

U WASHINGTONU se dogodio napad, a počinitelji su u bijegu.

Više pripadnika desničarske grupe Proud Boysa, koja podržava Trumpa, izbodeno je nožem, javlja Newsweek. Ranjeni su, prema izvještaju Fox Newsa, tri muškarca i jedna žena. Ozljede, prema prvim informacijama, nisu opasne po život.

Navodi se da je jedna od žrtava Enrique Tarrio, vođa Proud Boysa. Navodi se i da je aktivistica Bevelyn Beatty porezana nožem.

Napad se dogodio u 14. ulici, potvrdila je policija. Traže se tri sumnjivca, svi su crnci i bili su odjeveni u crno. 

Na kanalima društvenih mreža povezanih s Proud Boysima pojavila se snimka napada.

Upozoravamo da je snimka uznemirujuća, gledajte ju na vlastitu odgovornost

Policija traži dva afroamerička muškarca i jednu afroameričku ženu za koje sumnjaju da su počinitelji napada. Dva muškarca su bila odjevena u crno, a žena je imala crnu trenirku s bijelim crtama i sivi kaput.

"Porezali su me, ali nije ozbiljno"

Tarrio je nakon napada dao izjavu za desničarski web site Gateway Pundit.

"Pomagali smo nekom tipu kojeg su noževima napali dva crnca i jedna žena. Bevelyn je ozlijeđena nožem, baš kao i dva člana Proud Boysa i tip kojeg su ranije napali. Porezali su me, ali nije ozbiljno. Hodali smo prema autima", rekao je Tarrio.

Pripadnici Proud Boysa ranije su viđeni u baru u 11. ulici, koja nije daleko od Bijele kuće. 

Prosvjedi u Washingtonu

U Washingtonu su se stotine podržavatelja Donalda Trumpa i Joea Bidena okupile na prosvjedima, baš kao i prosvjednici pokreta Black Lives Matter te ljevičarski prosvjednici. Iako su ti prosvjedi većinom bili mirni, najmanje troje ljudi je uhićeno nakon manjih okršaja suprotstavljenih skupina. 

Jedna osoba uhićena je zbog kršenja javnog reda i mira, dok je još dvoje uhićeno zbog napada. 

Jedan muškarac, koji je prosvjednicima pokreta Black Lives Matter dovikivao "bijeli životi su važni" i "svi životi su važni", navodno je napadnut palicom, piše Newsweek.

Tko su Proud Boysi?

>> Trump ekstremnim Proud Boysima poručio da "budu spremni", sad kaže da ne zna tko su

Proud Boys je inače ekstremno desničarski pokret koji se više puta u posljednjih nekoliko godina nasilno sukobio s Antifom i drugim ljevičarima u gradovima poput Portlanda - uključujući prošli mjesec i prošli tjedan. No pripadnici Proud Boysa, sa svojim prepoznatljivim crno-žutim polo-majicama marke Fred Perry, česti su gosti i na Trumpovim skupovima. 

U prvi plan izbili su tijekom prve debate između Donalda Trumpa i Joea Bidena, kad je voditelj pitao Trumpa da osudi bjelačke supremaciste, odnosno rasiste, te naoružane milicije i kaže im da odstupe u gradovima poput Kenoshe i Portlanda. Nakon što je prvo rekao da je "voljan reći im" da se povuku, ali da je "gotovo sve nasilje koje vidi od ljevice, ne od desnice", Trump je dodao: "Proud Boys, odstupite i budite spremni. Ali reći ću vam nešto… Netko treba napraviti nešto s Antifom i ljevicom, jer desnica ovdje nije ta koja je problem."

>> Nakon debate postaje sve izglednije da bi američki izbori mogli završiti u krvi

Pročitajte više