Vakula najavio novu veliku promjenu, otkrio i što kažu najnovije prognoze za zimu

Foto: HRT, 123rf

SNIŽENJE temperature ispod 0 °C, koje smo u kontinentalnoj Hrvatskoj imali prošlih dana, i osobito ovoga ponedjeljka, vjerojatno se mnogima od vas nije svidjelo, premda je za studeni sasvim uobičajena pojava.

Od danas nam slijedi iznadprosječna toplina, barem do subote, uz minuse još ponegdje uglavnom danas, a uskoro će se saznati i najnovija dugoročna prognoza za zimu, piše Zoran Vakula za HRT.

Tjedna prognoza

Uz prevladavajuće jugo i jugozapadnjak slijedi nam iznadprosječno visoka temperatura za ovo doba godine, uz samo rijetke minuse, uglavnom danas ujutro. Pritom će biti većinom suho, uz sporadičnu kišu većinom na riječkome području.

No, već za vikend sve je veća vjerojatnost promjene vremena - pada temperature te česte, ponegdje i obilne kiše, osobito u gorju i snijega, na Jadranu i jačanja bure. Za pouzdanije prognoze te promjene, koja bi ove godine mogla potvrditi poznate izreke iz pučke meteorologije povezane s rimokatoličkim blagdanom svete Kate, valja pričekati još poneki dan, ali već je sada neprijeporno kako će posljednji dani studenoga biti hladniji od većine u ovome tjednu.

A hoće li iznadprosječna biti i ova zima?

Dosadašnje dugoročne prognoze za drugi dio ove godine i početak nove nisu bile postojane kao što dugoročne prognoze znaju biti, posebice kod godina s jakim El Ninom. Istina, češće za ljeto nego za zimu, i to više za srednju sezonsku i mjesečnu temperaturu zraka nego za ukupnu sezonsku i mjesečnu količinu oborine, što je vidljivo i na slikama s rezultatima verifikacije dugoročnih prognoza posljednjih šest godina.

I dok se za pretprošlu zimu s prilično velikom vjerojatnošću prognoziralo kako će biti toplija od prosjeka, a prošla zamjetno hladnija, ove se godine već potkraj kolovoza, te posebice početkom listopada, uočavala zamjetno veća nesigurnost u dugoročnim prognozama.

I najnoviji izračuni razlikuju se od dosadašnjih pa se pokazuje opravdanost pozivanja na oprez i dodatno praćenje. Prema njima je sve manja vjerojatnost ostvarenja prognoze hladnijeg prosinca, pa i u većini Hrvatske prosječno tople/hladne zime. Štoviše, povećava se vjerojatnost za srednju sezonsku temperaturu zraka višu od prosjeka, pri čemu bi i svi sljedeći mjeseci bili barem prosječno topli.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz vremensku prognozu, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: vremenska prognoza.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više