Vakula: Vrijeme i dalje prevrtljivo, padaju rekordi - pripremite se na tegobe

Foto: HRT, 123rf

PROTEKLI dan bili su sličniji proljetnim, nego zimskim, bez obzira na to što je veljača poznata kao vremenski prevrtljivi mjesec. Južina i visoke temperature netipične za ovaj period godine mnogima su donijeli i određene zdravstvene probleme, no prevrtljivost i dalje neće stati, piše Vakula za Meteo kutak HRT-a.

Na postaji DHMZ-a u zagrebačkome Maksimiru srednja najniža temperatura zraka u posljednjem tjednu siječnja i prvome tjednu veljače bila je 2,2 °C! Viša je bila samo jednom u povijesti mjerenja, i to 2,8 °C 2001. godine. Srednja najviša dnevna iz istog razdoblja ove godine u Maksimiru je rekordno visoka, čak 13.4 stupnjeva Celzijevih. I u Splitu, na Marjanu, temperatura je zraka posljednja 2 tjedna među najvišima od kada postoje mjerenja, a znatno iznad prosjeka je i diljem Hrvatske.

"I sutra će biti razmjerno toplo, a mjestimične kiše bit će uglavnom u Gorskom kotaru, Lici i unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će umjeren jugozapadnjak.

Pripremite se na zdravstvene tegobe

Na Jadranu idućih dana umjereno do pretežno oblačno s povremenom kišom, potkraj utorka i u noći na srijedu ponegdje i obilnijom, praćenom grmljavinom. Jugo će sutra biti umjereno i jako, a u srijedu će vjetar često biti i olujan, u početku južni i jugozapadni, a poslijepodne će na sjevernom i srednjem Jadranu okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak", prognozirala je dr.sc. Nataša Strelec Mahović, voditeljica Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.


Zbog juga i jugozapadnjaka prognostičari Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a objavili su i posebna upozorenja u prognozi za pomorce na Jadranu.

Biometeorolozi danas upozoravaju na nepovoljno vremensko djelovanje na ljude, zbog čega bi mnogi mogli patiti od nesanice, glavobolje, razdražljivosti te drugih tegoba koje obično iskuse meteoropati te kronični bolesnici.

U srijedu stiže promjena vremena.

Iznadprosječne temperature ne popuštaju

U srijedu će kiše biti posvuda, a uz naglo zahladnjenje, te sjeverni i sjeveroistočni vjetar, prolazno i jak, poslijepodne se očekuje i snijeg, prije svega u višim predjelima. U četvrtak će se vrijeme smiriti.

U drugom dijelu srijede znatno se povećava vjerojatnost padanja snijega.

Od četvrtka se mogu očekivati prosječne temperature za veljaču, a možda i nešto više.

Što se tiče prognoza za ožujak, dugotrajnijeg razdoblja hladnog vremena i dalje nema na vidiku, zaključuje Zoran Vakula.

Pročitajte više