Valbandon: Sastanak krim policajaca i tužitelja radi poboljšanja suradnje

Radi poboljšanja suradnje policije i državnog odvjetništva i veće učinkovitosti u borbi protiv kriminala u Valbandonu kraj Pule danas je započeo dvodnevni radni sastanak čelnika kriminalističke policije i predstavnika Državnog odvjetništva koji će raspravljati i o prijedlozima promjena kaznenog zakonodavstva.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt sudionicima skupa je najavila zakonske promjene koje bi, po njezinom mišljenju, trebale osigurati učinkovit prekršajni postupak, učinkovitu naplatu novčanih kazni te rasterećenje prekršajnih sudova od "bagatelnih prekršajnih djela". U cilju suzbijanja korupcije i organiziranog kriminala najavila je novi antikorupcijski program i osnovanje nezavisnog antikorupcijskog tijela koje će imati preventivnu i edukativnu ulogu.

Kazala je da je zbog učestalih napada na policajce potrebno uvesti rigoroznije kazne jer je "nedopustivo da se takav napad procesuira kao prekršajno djelo za koje se izriče ista novčana kazna kao vozaču za nevezivanje pojasa".

No, ministrica je naglasila da same zakonske izmjene nisu dovoljne jer je za uspješnu kaznenu politiku od presudne važnosti koordinirano djelovanje svih tijela kaznenog pravosuđa.

Govoreći o suradnji državnog odvjetništva i policije u provođenju izvida posebno je istaknula da se, osim nastojanja da se otkrije počinitelj, mora voditi računa o poštivanju temeljnih prava i sloboda okrivljene osobe.

Ustvrdila je da su pripreme za preuzimanje haških postupaka za ratne zločine daleko odmakle.

Državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić ocijenio je kako je suradnja čelnika Državnog odvjetništva i kriminalističkih policija dosad bila dobra, no kako ima prostora i za njezino poboljšanje.

"Cijeli svijet pred velikim je izazovima borbe protiv organiziranog kriminala, a sve države se susreću s istim problemom u kojem je s jedne strane nužno osigurati učinkovitost državnih institucija u borbi protiv kriminala, a s druge strane ne prijeći granicu zaštite ljudskih prava", istaknuo je Buconjić, ustvrdivši kako je taj problem prisutna i u Hrvatskoj.

Na upit hoće li na sastanku biti govora o akcijama vezanim za uhićenje generala Ante Gotovine Buconjić je rekao da se najvjerojatnije neće raspravljati o konkretnim slučajevima.

(Hina) xdspo yso

Pročitajte više