Valpovo: Postavljen spomenik njemačkim žrtvama umrlim u radnom logoru

NJEMAČKA narodnosna zajednica-Zemaljska udruga podunavskih Švaba iz Osijeka i Svjetski savez podunavskih Švaba postavili su na valpovačkom groblju spomenik njemačkim i austrijskim civilima, umrlima u valpovačkom radnom logoru 1945. i 1946. godine, izvijestili su danas u Osijeku predstavnici osječke udruge podunavskih Švaba.

Predsjednik te udruge Nikola Mak na konferenciji za novinare rekao je da je kroz taj logor u bivšoj Jugoslaviji, do travnja 1946. godine, prošlo oko 3000 žena, djece i staraca njemačke nacionalne manjine, da je službeno evidentirano 1076 žrtava toga logora, ali se procjenjuje da ih je bilo još nekoliko stotina.

Podsjetio je da je radni logor osnovan odlukom predsjedništva AVNOJ-a iz 1944. kojom se svi Nijemci protjeruju iz tadašnje Jugoslavije, a do protjerivanja odvode u logore na prisilni rad.

Predsjednik Njemačke narodnosne zajednice-Zemaljske udruge podunavskih Švaba iz Osijeka Nikola Mak također je ocijenio da su njemački civili bili "žrtve kolektivne krivnje za nacističke zločine".

Autor spomenika njemačkim i austrijskim civilima, umrlima u radnom logoru Valpovo 1945. i 1946. godine, bečki je arhitekt Helmut Frisch.

Svečanost otkrivanja spomen-obilježja bit će u subotu 4. listopada na valpovačkom groblju, u nazočnosti dužnosnika državnih i lokalnih vlasti te predstavnika Svjetskog saveza podunavskih Švaba, Njemačkog i Austrijskog saveza podunavskih Švaba i Svjetskog saveza prognanih Nijemaca, ističu u osječkoj udruzi podunavskih Švaba.

Pročitajte više