Vanđelić: Obnova Zagreba kreće kroz tri mjeseca. Ako ne uspijemo, nemam što tu raditi

IAKO je od potresa prošlo 10 mjeseci, organizirana obnova Zagreba još nije počela. Vlada poručuje da će početi najkasnije za tri mjeseca. Ovog bi tjedna trebali biti objavljeni javni pozivi za prijavu štete na javnim institucijama, za što je Hrvatska iz Fonda solidarnosti EU dobila 683 milijuna eura. 

Damir Vanđelić, privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba, rekao je u Otvorenom HRT-a kako Fond funkcionira i spreman je za obnovu.

"Trebalo je puno vremena da se uopće napravi zakon pa da se osnuje fond koji je tek devet tjedana osnovan i ima sedam zaposlenih. Glavni problem je sporo donošenje zahtjeva jer postoji veliko nerazumijevanje pri podnošenju zahtjeva. Potrebno je nekoliko priloga za donošenje zahtjeva", rekao je.

SDP-ov krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je kako je najvažnije ljudima olakšati samu prijavu.

"Mi ćemo u Stubici u ponedjeljak otvoriti uspostavu ureda u dogovoru s Vanđelićem, a u četvrtak ćemo u Krapini dogovarati još neke detalje. Imat ćemo dva broja telefona za savjetovanje ljudi, a jedan će biti građevinske struke i bit će mobilan da može otići u neko selo u slučaju da postoji neka, na primjer, starija obitelj koja ne može doći do Stubice ispuniti obrazac", rekao je Kolar.

Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreba i predsjednik Udruženja arhitekata HGK, smatra da je trebala biti dopuštena veća privatna inicijativa pri obnovi Zagreba, a ne da se sve svodi unutar državnog zakonodavnog okvira.

"Mi moramo postići cilj obnove zajednice, infrastrukture, cijelog prostora na kojemu živimo. To se vidi na Petrinji, to se radi, a u Zagrebu ne", rekao je Matković.

Vanđelić je istaknuo kako je sutra upravno vijeće Fonda koje odobrava početak javne nabave.

"Kroz tri mjeseca trebaju početi fizički radovi, ako to ne uspijemo, nemam što raditi ovdje", rekao je Vanđelić.

"Fond za obnovu isključivo obnavlja privatne zgrade. Stambene, poslovno-stambene... Sve javne zgrade obnavljaju njihovi vlasnici, zdravstvene zgrade, vjerske... Fond u svom portfelju ima šest i pol tisuća zgrada", pojasnio je.

"Kad se otvore radovi u Zagrebu i u Baniji, imat ćemo problem s deficitom radnika", rekla je Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za građevinarstvo, promet i veze.

"Mislim da nam nedostatak radnika nije problem, problem je da počnemo s obnovom", rekao je Vanđelić.

"Momentalno imamo radne snage jer ništa ne radimo, ali pitanje je što će se dogoditi kad krenu radovi", nadodao je Kolar.

Pročitajte više