Vanjski dug Hrvatske porastao na 58,8 milijardi dolara

IZVJEŠTAJ svjetske bonitetne kuće Dun & Bradstreeta (D&B) za veljaču Hrvatskoj i dalje dodjeljuje rejting DB3d, čime je strstava u zemlje s blagim rizikom poslovanja. U regiji najviši rejting ima Slovenija (DB2c) te se rejting nije promijenio niti jednoj državi regije.

U izvještaju stoji kako je hrvatski dug pojačao ranjivost zemlje na vanjske šokove, poput onih koji su prošle godine zabilježeni u svjetskom gospodarstvu. Prema podacima HNB-a, bruto vanjski dug Hrvatske porastao je u 2008. godini na 55,9 milijardi dolara i bio za 15,1 posto veći nego 2007. godine. D&B procjenjuje da je, unatoč postroženim uvjetima kreditiranja, u 2009. godini ukupni vanjski dug porastao na 58,8 milijardi dolara.

Očekuje se manjak u državnom proračunu

D&B ističe da se Vlada suočila s dilemom financiranja s obzirom na to da se u razdoblju koje je obuhvaćeno predviđanjem ponovno očekuje manjak u državnom proračunu. Ako se Vlada obrati MMF-u, on bi, pretpostavlja se, tražio uvjetovani stand-by aranžman. Dolazak MMF-a značio bi još veći fiskalni udar na državu te produljio recesiju. Drugo rješenje je ponovno zaduživanje na međunarodnim financijskim tržištima.

Prema izvješću bonitetne kuće, 24,5 posto hrvatskih poduzeća kasnilo je više od 30 dana s plaćanjem inozemnim poduzećima, dok je 64,2 posto poduzeća plaćanje izvršavalo na vrijeme. Nešto manje od 10 posto poduzeća plaćalo je nakon 60 dana i više od dogovorenog roka te je 2,7 posto kasnilo s plaćanjem više od 120 dana.

Pročitajte više