Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta o zoni

ODBOR za vanjsku politiku slovenskog parlamenta u petak je iza zatvorenih vrata raspravljao o stajalištima koje će u vezi s Hrvatskom zastupati slovenski predstavnici na sastancima EU-a o hrvatskoj kandidaturi za članstvo idućeg tjedna na skupovima ministara vanjskih poslova i šefova država i vlada EU-a, posebno u vezi s ekološkoribolovnom zonom.

Sjednici je prisustvovao i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

"Pozdravljamo postignuti napredak u vezi sa zonom jer se je Hrvatska odlučila da neće realizirati niti jedan aspekt primjene zone za članice EU-a", rekao je Kacin, dodajući kako nacrt teksta koji je u četvrtak pripremio COREPER, odbor stalnih predstavnika EU-a, predviđa da se primjena zone neće izvoditi dok Slovenija, Italija i Hrvatska ne sklope dogovor o tome.

Kacin je rekao da se može očekivati da će Hrvatska na summitu EU-a postati kandidatkinja za članstvo. Prema njegovim riječima, vanjskopolitički odbor će se u vezi sa stajalištima koje će zauzeti premijer Anton Rop i ministar vanjskih poslova Rupel još sastajati.

Slovenski radio, ne citirajući Kacina, navodi da je on potvrdio današnju vijest iz "Dela" kako je Italija priznala Sloveniji sljedništvo sporazuma Italija-SFRJ iz 1968. godine o delimitaciji epikontinentalnog pojasa.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više