Varaždin dobiva prvu hrvatsku tvornicu zrakoplova

VARAŽDINSKI gradonačelnik Ivan Čehok zamolio je danas ministra Božidara Kalmetu za pomoć u rješavanju imovinskopravnih problema vezanih uz izgradnju prve hrvatske zrakoplovne tvornice, koju bi u Varaždinu trebala izgraditi austrijska tvrtka Diamond Aircraft.

Riječ je o investiciji vrijednoj 10 milijuna eura.

"Pomoć nam je potrebna jer je riječ o projektu koji nadilazi gradske i županijske okvire i stoga što Hrvatska takve industrije nema", rekao je Čehok nakon razgovora s ministrom mora, turizma, prometa i razvitka Božidarom Kalmetom o važnim gradskim projektima.

Ministar Kalmeta projekte o kojima su razgovarali ocijenio je važnima, ne samo za varaždinski kraj, već i za cijelu Hrvatsku, pa će ih ministarstvo i financijski potpomoći.

Varaždinsko Gradsko poglavarstvo nedavno je dalo zeleno svjetlo projektu izgradnje tvornice rezervnih dijelova za zrakoplove i servisnog centra austrijske tvrtke Diamond Aircraft. Trebalo bi se otkupiti oko 10.000 četvornih metara zemljišta uz varaždinsku zračnu luku, gdje bi se uskoro trebala graditi prva hrvatska tvornica aviona. Najprije bi se gradio objekt za izradu rezervnih dijelova, a nakon dvije do tri godine sastavljali bi se kompletni avioni.

Nakon današnjeg sastanka, između Ministarstva, Grada, Županije, Hrvatskih voda i varaždinskog poduzeća "Varkom" potpisani su sporazumi o sufinanciranju programa vodoopskrbe i programa odvodnje otpadnih voda, vrijedni oko 56 milijuna kuna.

Pročitajte više