Varaždin: Ministrica Dropulić o odlaganju otpada

MINISTRICA zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić izjavila je danas nakon sastanka o zbrinjavanju otpada da je došla u Varaždinsku županiju kako bi pokušala pomoći u rješavanju problema odlaganja i sanacije postojećeg deponija komunalnog otpada kao gorućeg problema cijele Hrvatske.

Ministrica je rekla da su jedinicama lokalne samouprave savjetovali drukčije promišljanje odlaganja otpada i da taj problem počnu rješavati.

Kazala je da je župan Zvonimir Sabati spreman pomoći u dogovaranju jer je još upitno hoće li biti jedan deponij na području Varaždinske županije i hoće li središnji deponij biti za područje triju ili više županija. "Dogovorili smo se da će župan sa svojim suradnicima u roku od 90 dana donijeti konkretne zaključke s tim u vezi, a u suradnji sa županijama koje imaju Javnu ustanovu za zbrinjavanje otpada".

Povod dolaska ministrice bila je najava da Varaždin od 1. veljače više neće moći odlagati otpad na deponiji u susjednoj općini Gornji Kneginec, zbog isteka sedmogodišnjeg ugovora.

Tijekom sastanka, kojemu su bili nazočni gradonačelnici i načelnici gradova i općina s područja Varaždinske županije, koje tamo odlažu otpad, zatim župan Zvonimir Sabati te saborski zastupnik Radimir Čačić, gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok rekao je kako se po svemu sudeći u Varaždinu ipak neće dogoditi slučaj Makarska.

Načelnik općine Gornji Kneginec Anđelko Mihalić rekao je da će o svemu odluku donijeti tamošnje Općinsko vijeće i Poglavarstvo, a da Kneginčani više nisu zainteresirani za deponij jer im posao i dodatne prihode nudi nova industrijsko-poduzetnička zona. Ne zna, rekao je, kako će stanovnici reagirati na ideju o sanaciji deponija pod uvjetom da se jedno vrijeme otpad na njega dovozi i dalje.

"Vjerujem kako će tamošnji stanovnici shvatiti da sanacija postojećeg deponija, za koju imaju lokacijsku, a uskoro će dobiti i građevinsku dozvolu, neće moći biti isfinancirana ako još određeno vrijeme ne primaju otpad. U cijenu otpada mora biti uključena primarna reciklaža, prikupljanje i odvoz otpada, ali i sanacija deponije na koju se otpad odvozi", kazala je Dropulić.

Smatra i da građani koji imaju deponij na svom području moraju dobiti od toga prihode - svoju ekološku rentu. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u protekle je četiri godine, kaže Dropulić, premalo učinilo za rješavanje problema deponija u Hrvatskoj. Ne možemo ući u Europsku uniju, ističe, ako nismo riješili svoje smeće.

"Iznosi koje građani na području cijele Hrvatske plaćaju za odvoz otpada sramotno su mali - za četveročlanu obitelj to je mjesečno cijena jedne kinokarte. Moramo shvatiti da odvoz i zbrivnjavanje otpada koštaju i da to moramo platiti želimo li uređenu Hrvatsku", rekla je ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić.

Pročitajte više