Varaždin: Svjedočili policajci na suđenju policajcima optuženim za premlaćivanje mladića

NA VARAŽDINSKOM Općinskom sudu danas je nastavljeno suđenje policajcima Mladenu Šinku i Goranu Hudoletnjaku, optuženima da su teško ozlijedili Miljenka Hipa (20) kako bi ga prisilili na priznanje.

Optužni prijedlog Šinka tereti da je 14. srpnja ove godine od 17,20 do 22, 30 sati u Policijskoj postaji u Varaždinu u obavijesnom razgovoru Hipa pretukao kako bi ga prisilio na priznanje. Najprije ga je udario šakom u trbuh, a kad je Hip pao na pod, nogom mu je stao na vrat, a drugom ga je nogom udarao u trbuh. Pritom mu je rekao i da će ga "ujutro voziti Hitna, ako ne prizna".

Hudoletnjak je, pak, Hipa nekoliko puta pljusnuo kako bi od njega izvukao priznanje.

Na raspravi je danas svjedočilo 13 policajaca koji su redom tvrdili da na Hipu nisu vidjeli ništa neobično, držanje mu je bilo uobičajeno, nikomu se nije požalio da su ga tukli ni da ga što boli, a nisu vidjeli ni ozljede.

Policajac Marijan Črnko kazao je da mu je Hip priznao provalu u cvjećarnicu te da mu je rekao da su novac dali Daliboru Beku, jednom od osumnjičenika za tu provalu, jer su mu bili dužni za marihuanu. Poslije je pred ocem još jednog osumnjičenika rekao da je sve to izmislio, dodao je policajac Črnko.

Policajac Zdravko Škvorc je rekao kako je dobio dojavu da je Hip na hitnoj kirurgiji, jer je navodno pretučen u policijskoj postaji, pa je Škvorc otišao u bolnicu. Budući da je Hip morao na pretrage, poslije je s roditeljima došao u postaju, no, napomenuo je Škvorc, majka Miljenka Hipa nije htjela policiji dati liječničku svjedodžbu. Napomenuo je i da u Hipovu držanju nije primijetio ništa neobično, osim što mu je majka u jednom trenutku nakratko digla majicu, pa je vidio crvenilo.

Policajac Darko Leskovar svjedočio je da su Šinko i Hip u jednom trenutku ostali sami u prostoriji gdje su Hipa ispitivali, no ni on, kad se vratio, nije ništa primijetio. Dodao je kako je Hip kazao da je sve što je prije priznao u vezi s provalom u cvjećarnicu lagao, jer se bojao i htio je kući, no da nije rekao da ga je itko tukao niti je tražio liječničku pomoć.

Inače, policija za provalu u cvjećarnicu nije doznala od njezinih vlasnika, već, kako je rekao Leskovar, od Beka, koji je bio ispitivan u vezi s nečim drugim, "pa je spomenuo i to".

Svjedokinja Marina Kolarić rekla je da je Hip krađu priznao, no poslije je rekao da je lagao, ali nije rekao zašto. Napomenula je također da se optuženi policajac Hudoletnjak tijekom saslušanja nije miješao niti je u njezinoj nazočnosti fizički napao Miljenka Hipa. Također je rekla da joj se Hip ni u jednom trenutku nije požalio da ga je tko tukao, naglasivši kako bi, da joj se požalio, odmah obavijestila nadređene "bez ikakvih kolegijalnih obzira".

Suđenje se nastavlja sutra saslušanjem liječnika.

(Hina) xmzag ysp

Pročitajte više