Varaždinci prvi put u povijesti idu na referendum?

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

GRADONAČELNIK Varaždina Neven Bosilj najavio je kako će Gradskom vijeću u srijedu predložiti raspisivanje referenduma na kojem će se građani tog grada odlučiti žele li zaduživanje u iznosu od 120 milijuna kuna kako bi se uklonile bale otpada s odlagališta u Brezju.

Riječ je o rješavanju problema oko 100 tisuća tona baliranog otpada u Varaždinu koji taj grad opterećuje već gotovo 17 godina.

Bosilj je na zboru građana u 7. mjesnom odboru, čiji stanovnici imaju najviše problema zbog blizine otpada, rekao da je spreman povući točku s dnevnog reda Gradskog vijeća o zaduženju i raspisati referendum da se riješi taj problem.

Kaže da je spreman poštovati odluku građana odnosno njihovu volju koju će iskazati referendumom.

Naime, Grad Varaždin je objavio kako je u nedavno provedenom otvorenom postupku javne nabave za sanaciju spomenutog baliranog otpada stigla samo jedna ponuda za uklanjanje oko 100 tisuća tona tog otpada. Radi se o ponudi Zajednice ponuditelja: CE-ZA-R d.o.o., HIS d.o.o., a cijena iznosi 216.7 milijuna kuna s PDV-om.

Bosilj je spreman od građana preko referenduma zatražiti zeleno svjetlo za zaduženje od 120 milijuna kuna. Ako dođe do referenduma, Bosilj apelira na sve političke opcije u Gradskom vijeću Varaždina da prihvate volju građana. Mišljenja je da građani žele rješenje tog problema i da će podržati zaduženje.

Što se tiče samog referenduma, naglasio je da će ga on ponuditi Gradskom vijeću, ali i da je isto tako na vijećnicima odluka hoće li prihvatiti njegovo održavanje. Sjednica Gradskog vijeća održat će se u srijedu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više