Vaso Brkić nije letio zbog golemih afera, a sad ga miču zbog gluposti. Zašto?

Marko Lukunic/PIXSELL / Patrik Macek/PIXSELL / WiKi

MILIJAN VASO BRKIĆ, drugi čovjek HDZ-a i potpredsjednik sabora, preživio je provjeru svoje imovine od strane USKOK-a i Porezne uprave, istragu i suđenje za Karlovačku banku, mešetarenja na burzi dionicama Plive, sumnje oko financiranja HDZ-a milijunskim pozajmicama od PPD-a, plagiranje diplomskog rada, optužbe za curenje informacija iz istrage o prostituciji iz 2011. godine, a na kraju bi mogao pasti zbog navodnog špijuniranja bivše supruge. 

Brat, kum i "informatičar"

Podsjetimo, policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeli su kaznenu prijavu protiv Milijana Brkića, njegova brata Joze, kuma i vozača ministra Tomislava Tolušića, Blaža Curića te "informatičara" Franje Varge zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu više osoba.

"Osnovano se sumnja da je jedan od osumnjičenih u dužem vremenskom periodu, na poticaj i uz pomaganje ostalih osumnjičenih, počinio više kaznenih djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka kao i zlouporabu naprava te na taj način neovlašteno pristupao sadržajima korisničkih računa oštećenih osoba da bi potom te sadržaje učinio dostupnima drugim osumnjičenima", stajalo je u policijskom priopćenju. 

Krhka prijava dovoljno teška za unutarstranački obračun

Bitno je naglasiti kako iz prijave proizlazi da je u ovom slučaju oštećena bivša supruga Karmen, no ona kaže u svom priopćenju kako je riječ o "neistinitim i štetnim navodima i optužbama", koje nanose neizmjernu štetu bivšem suprugu i čitavoj obitelji. Dva vodeća dnevna lista pozivaju se na neslužbenu informaciju iz istrage koja kaže da je Karmen Brkić izjavila istražiteljima da je njen bivši suprug imao slobodan pristup mailu i mobitelu pa da tako nema ni kaznenog djela.  

Unatoč ovako "krhkoj" prijavi policije, posebno u svjetlu dosadašnjih puno ozbiljnijih optužbi i istraga protiv Brkića, vrh HDZ-a, njihov šef Andrej Plenković i stranački termometar Gordan Jandroković daju naslutiti da je Milijanu Brkiću došao kraj političke karijere. Plenkovićevi ljudi i on sam šutjeli su na sve kapitalne Brkićeve afere, kojih nije bilo malo, no sada odjednom žele u obračun.

Plenković ne brani Brkića 

Sama prijava protiv Brkića došla je iz Ministarstva kojim upravlja trenutno najbliži Plenkovićev suradnik Davor Božinović. Jandroković je dodatno osnažio policijsku prijavu kazavši da su "optužbe o zlouporabi teške" te da će se o Brkiću morati razgovarati u vrhu stranke. Jandroković nije branio Brkića. Nije ga branio ni Plenković kao što je nedavno branio, primjerice, svoju ministricu Gabrijelu Žalac. 

Štoviše, kada su Plenkovića pitali o Brkiću, nije bio previše rječit, osim što je naglasio da s Brkićem nije razgovarao, za razliku od ministrice Žalac s kojom se čuo odmah nakon prometne nesreće. 

Za HDZ ovakva prijava čini se najbezbolnija za konačni obračun s Brkićem. Samo djelo ne čini se preteško u odnosu na dosadašnje optužbe na Brkićev račun koje se tiču i financijskog poslovanja HDZ-a. U špijuniranju bivše supruge izbjegnuta je politička nota jer nije špijunirao političke protivnike ili članove stranke. 

Bitan je dojam o "antikorupcijskom HDZ-u"

Također nije beznačajno što se Plenkovićeva zamjenika ne optužuje za korupciju, već za nešto iz domene "osobnog". To Plenkoviću ostavlja dovoljno prostora za medijsku manipulaciju o tome kako vodi "antikorupcijski HDZ".

No sama prijava dovoljna je da se potegne procedura pred stranačkim Vijećem časti zbog "rušenja ugleda stranke" pa da Brkić ostane bez funkcije zamjenika šefa HDZ-a. 

U odnosu na dosadašnje optužbe, ova je najbezazlenija

S druge strane, sam Brkić mogao bi se izvući iz cijele afere bez nekih većih posljedica. Osim političkih. Naime, ako se pisanja Večernjeg i Jutarnjeg lista pokažu točnima, odnosno ako se Karmen Brkić i dalje bude držala priče da je njen bivši suprug ionako imao dozvolu da joj gleda mail i mobitel, Brkić će dokazati svoju nevinost u ovom slučaju i neće ga se moći osuditi za to kazneno djelo koje predviđa i do tri godine zatvora. 

Uostalom, s obzirom na zajedničke poslove koje su imali Karmen i Milijan Brkić, što su istraživali USKOK i Porezna uprava, teško je očekivati da bi se bivši supružnici mogli okrenuti jedno protiv drugog. 

Bitna je poruka

No ako je policija podigla prijavu zbog ovakve stvari, Brkić bi morao biti svjestan da na tome neće stati sve dok se ne povuče.

A u njegovom slučaju, prostora za raznorazne, puno ozbiljnije istrage itekako ima. Osim "teških" afera koje smo nabrojali u uvodu tu je povezanosti s policajcem Mirom Labrovićem kojeg se teretilo za iznudu,  veze s uhićenim poreznikom Radoslavom Raspudićem, povezanost s ljudima iz plinskog posla te dodjela koncesija simpatizerima HDZ-a. Brkćev brat, u isto vrijeme, učestalo pobjeđuje u natječajima Grada Zagreba za poslovne prostore pod ingerencijoim uskočkog optuženika Milana Bandića.  Tu je i čitav niz indicija, iz afere SMS, a koje se tiču obavještajnog podzemlja.

HDZ je, uostalom, u svojoj prošlosti preko institucija često slao ovakve i slične poruke svojim članovima - da bi bilo bolje da se na vrijeme i bezbolno maknu s određenih političkih pozicija.  


 


 

       

Pročitajte više