Index doznaje: Skandal na Policijskoj akademiji, dva predavača omogućila 26 plagijata diplomskih radova!

Foto: Goran Mehkek (Cropix)

KAKO Index doznaje na Policijskoj akademiji - Visokoj policijskoj školi suspendirana su dva viša predavača i to zbog sumnje da su omogućili plagijate više diplomskih radova među kojima je, neslužbeno doznajemo, najzvučnije ime ono Milijana Brkića koji je u vrijeme ministra Tomislava Karamarka obnašao dužnost zamjenik ravnatelja policije zadužen za krim-policiju, specijalnu policiju i Centar za forenzička pitanja.

Ukupno je, doznajemo, sporno 26 diplomskih radova policajaca u razdoblju od 01. siječnja 2008. godine do 16. listopada 2012. godine! Iako nam Ravnateljstvo MUP-a nije htjelo odgovoriti o kojim se predavačima radi doznajemo kako  je riječ o Mati Pušeljiću i Franji Magušiću.

Uvijek isti mentori!

Ravnateljstvo policije potvrdilo nam je večeras kako su zbog utemeljene sumnje da su svojim propustima ili djelovanjem počinili težu povredu službene dužnosti udaljeni iz službe dva nastavnika Visoke policijske škole, te je protiv njih predloženo pokretanje disciplinskog postupka.

"Utvrđeno je da su spomenuta dvojica nastavnika bili mentori pri izradi i obrani diplomskih i specijalističkih radova koji su u cijelosti ili u bitnom dijelu odgovarali sadržaju ranijih pisanih diplomskih ili završnih radova objavljenih kod istih mentora. Visoka policijska škola Ministarstva unutarnjih poslova je u postupku prilagodbe za uvođenje digitalnog sustava nadzora, praćenja i pohrane završnih i specijalističkih radova utemeljila povjerenstvo sastavljeno od pet djelatnika Visoke policijske škole", stoji u odgovoru iz MUP-a za upit Indexa.

Riječ je o 26 radova!

Povjerenstvo je došlo do podataka kako postoji veći broj završnih i diplomskih radova istog ili sličnog naslova, što je povjerenstvo ponukalo na detaljniji uvid u sadržaj istoimenih radova. Nakon što je kod nekih od njih utvrđena međusobna potpuna ili djelomična podudarnost, povjerenstvo je odlučilo provesti detaljnu usporedbu i nadzor svih završnih i diplomskih radova izrađenih u spomenutom razdoblju, od  2008. – 2012. godine.

"Prema konačnom nalazu povjerenstva za to razdoblje ustanovljeno je postojanje 26  završnih i specijalističkih radova čiji sadržaji se međusobno u bitnim dijelovima ili u cijelosti podudaraju. Također, utvrđeno je i da su mentori pri izradi i obrani tih radova bila dvojica nastavnika  Visoke policijske škole", potvrđeno nam je iz policije.

Brkić: "Svašta doznam iz medija"

Kako smo napisali u uvodu među onima za koje se sumnja da su imali prepisane diplomske radove nalazi se i ime današnjeg glavnog tajnika HDZ-a Brkića. Zanimljivo je ovom prigodom podsjetiti kako je upravo Brkić, u programu specijalističkog diplomskog stručnog studija "Kriminalistika" bio je jedan od tri najbolja studenta u svojoj generaciji. 

"Svašta doznam o sebi u medijima", bio je komentar Brkića koji nam je uz smijeh komentirao navode da je plagirao diplomski rad.

Jagić: Sindikat policije nije imao saznanja da prodaju ispiti i prepisuje


"Sindikat policije Hrvatske nije imao nikakvih saznanja po tom pitanju da se prepisuje na Akademiji i da se ispiti tako prodaju", istaknuo je predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara