VATIKAN: OTVARANJE ARHIVA O ODNOSIMA PIA XII. I NACISTIČKE NJEMAČKE

Od 1. siječnja 2003. bit će otvoreni vatikanski arhivi za proučavanje dokumenata vezanih za odnose pape Pia XII. i nacističke Njemačke, priopćila je Sveta Stolica, a prenose u nedjelju talijanski mediji.

Svi dokumenti vezani za odnose Svete Stolice i Njemačke od 1922. do 1939. bit će na raspolaganju povjesničarima kako bi se, priopćio je Vatikan, ´pridonijelo okončanju nepravednih i nezahvalnih spekulacija´ o Eugeniju Pacelliju, koji je postao papa Pio XII.

Pacelli je najprije od 1922. bio nuncijem u Muenchenu, a od 1925. do 1929. apostolski nuncij u Berlinu. Od 1930. Pacelli je bio državni tajnik Svete Stolice sve do 1939. kada je izabran za Papu.

Pacelli je bio optuživan da je u nedovoljnoj mjeri osuđivao nacizam i stoga se otvaranjem arhiva želi pridonijeti rasvjetljavanju njegova stvarna ponašanja prema Hitlerovoj Njemačkoj. Tajni vatikanski arhivi za to razdoblje trebali su biti otvoreni od 2005., no na zahtjev Ivana Pavla II., kojemu je izuzetno stalo da se što prije rasvijetli ta prošlost, pristup dokumentima je anticipiran.

Pročitajte više