Vatikan: Papa je sposoban voditi crkvu i ne namjerava se povući

PAPA je savršeno sposoban voditi Crkvu unatoč pogoršanom zdravstvenom stanju i ništa ne daje naslutiti da razmišlja o povlačenju sa svojeg položaja, izjavio je čileanski kardinal Jorge Medina, kojega se smatra Papinim bliskim suradnikom.

"Ne vjerujem da bi bilo govora o njegovu povlačenju, jer se ne može reći da Papa nije više sposoban voditi Crkvu", izjavio je Medina u razgovoru vođenom u utorak i objavljenom na čileanskom internet siteu Terra.cl., javio je AFP.

"Njegovo je zdravlje narušeno, ali ne do te mjere da više ne bi mogao izvršavati najvažnije zadatke vođenja Crkve", tvrdi 76-godišnji čileanski kardinal.

"Apsolutno tvrdim da nije nesposoban voditi Crkvu... Ništa ne daje naslutiti da razmišlja o povlačenju. U nekoliko je navrata ponovio želju da nastavi svoju misiju", naglasio je Medina, rekavši da su zdravstvene teškoće tek posljedica njegove pozne dobi i bolesti koje ima.

Od posljednjeg inozemnog puta u Slovačku, od 11. do 14. rujna, na kojem je bio vidno slab i nemoćan, pristizalo je sve više vijesti koje su ukazivale na mogućnost da se zdravlje Ivana Pavla II. bitno pogoršalo, izazivajući bojazan da više neće moći obavljati svoje dužnosti.

Visoki vatikanski dužnosnik, kardinal Joseph Ratzinger pozvao je u ponedjeljak milijardu katolika u svijetu na molitvu za papu Ivana Pavla II., čije je zdravstveno stanje ocijenio "lošim".

Spekuliralo se da je oslabljeli 83-godišnji Papa u nedjelju proglašavanjem 31 kardinala, možda obavio svoju posljednju papinsku dužnost, tim više što nikako nije želio prihvatiti sugestije svojih bliskih suradnika za odgodom ceremonije proglašenja do veljače ili barem prosinca, objašnjavajući to tvrdnjom da "tad to možda više neće biti u stanju učiniti".

"Trebali bismo se moliti za Papu", izjavio je Ratzinger u razgovoru za njemački časopis Bunte, kako su prenijele agencije. Ivan Pavao II. boluje od Parkinsonove bolesti, a prošle je srijede izbivao s opće audijencije, što je u Vatikanu objašnjeno "manjim" želučanim problemima.

U gotovo 25 godina koliko je na mjestu Petrova nasljednika Papa je svoju opću audijenciju otkazao tek nekoliko puta, od toga tek tri puta u posljednjih deset godina - u veljači 1997. zbog prehlade, 1996. zbog probavnih smetnji i 1993. zbog iščašenja ramena nakon pada.

Pročitajte više