VATIKAN: PAPA POTVRDIO POKAJANJE ZBOG INKVIZICIJE

Papa Ivan Pavao Drugi potvrdio je "pokajanje" Crkve zbog grijeha netolerantnosti, prije svega, zbog onih koje je počinila u doba inkvizicije, u pismu koje je uputio kardinalu Rogeru Etchegarayu, predsjedniku Odbora za Jubilej 2000., u povodu predstavljanja knjige "Inkvizicija".

Ivan Pavao II. uputio je to pismo, u kojem se traži daljnji znanstveni pristup tim događajima, kardinalu Etchegarayu koji je u utorak, na konferenciji za novinare u dvorani tiskovnog ureda Svete Stolice, predstavio knjigu "Inkvizicija", nastalu radom savjetovanja o inkviziciji održanog u Vatikanu 1998. kao priprema za traženje oprosta zbog zlodjela koje je počinila Crkva tijekom stoljeća.

U pismu kojim je pozdravio objavljivanje onoga što je kazano na savjetovanju na kojem je bila pripremljena "mea culpa" zbog inkvizicije, Ivan Pavao II. upozorio je i na opasnost od generalizirane osude, koja se ne bi temeljila na povijesnoj analizi već na nekoj vrsti "crne legende", istodobno pozvavši Crkvu na preuzimanje odgovornosti za počinjene zločine.

U danas predstavljenoj knjizi objavljeni su dokumenti s međunarodnog savjetovanja održanoga u Vatikanu od 20. do 31. listopada 1998. godine, a pripremila ju je teološko-povijesna komisija Središnjeg odbora obilježavanja Jubileja 2000. O knjizi je, osima kardinala Etchegaraya, govorio je i kardinal Jean-Louis Tauran, arhivist i bibliotekar, bivši ministar vanjskih poslova Svete Stolice.

(Hina) xstom ybr

Pročitajte više