Vatikan se ljuti jer Kinezi imenuju biskupe bez papinog odobrenja

KINESKA Katolička crkva je imenovala već trećeg biskupa ove godine bez papinog odobrenja, što bi moglo dodatno zakomplicirati odnose između Pekinga i Vatikana.

Državno odobrena crkva je danas svećenika Josepha Huanga proglasila biskupom grada Shantoua. Izvori bliski Vatikanu smatraju kako se Kinezi ubrzo spremaju imenovati  još biskupa bez njihovog odobrenja te navode da će novi iskup Huang biti eksomuniciran iz crkve zbog svoje uloge u ceremoniji. Osam biskupa lojalnih Vatikanu, koji su također sudjelovali u ceremoniji, bit će pošteđeni, jer je zaključeno kako su bili "prisiljeni" sudjelovati od strane kineskih vlasti.

Peking i Vatikan su prekinuli formalne diplomatske odnose nakon što je Kineska komunistička partija preuzela vlast 1949. godine. Ove dvije strane se još uvijek spore oko toga tko ima pravo imenovati biskupe. Ipak, neki izvori tvrde da su s vremena na vrijeme ovi "suparnici" znali pristupiti tajnim pregovorima kako bi normalizirali odnose.

Inače, desetak milijuna katolika u Kini podijeljeno je u dvije frakcije. Jedni pripadaju državno odobrenoj crkvi, dok drugi pripadaju odmetnutoj "underground" crkvi koja je lojalna Vatikanu.

Pročitajte više