"Vatrogasac" Marijan Tomurad novi čovjek na čelu zagrebačke policije

MARIJAN TOMURAD, dosadašnji načelnik PU sisačko-moslavačke postavljen je za načelnika PU zagrebačke, priopćio je ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin na tiskovnoj konferenciji u prostorijama PUZ-a.

Presici je nazočilo najviše izaslanstvo MUP-a, na čelu sa ministrom Kirinom, ravnateljom policije Marijanom Benkom i glasnogovornikom ministarstva Zlatkom Mehunom.

Ministar Kirin je uz hvalospjeve na Tomuradov račun istakao kako se ovaj "vrstan policajac i veliki profesionalac nakon Vinkovaca, Šibenika i Siska vraća u Zagreb da smanji kriminalitet uz korištenje što manje ljudi i trošenje što manje proračunskog novca."

"Grad Zagreb je poprimio sve odlike modernog urbanog kriminala; učestale pljačke, razbojstva i neredi na sportskim priredbama navode nas na potrebu još efikasnijeg obračuna sa svim njegovim pojavnim oblicima." - dao je Kirin naslutiti razloge koji stoje iza smjene Krešimira Šulca, dosadašnjeg načelnika policije u glavnom gradu.

Marijan Benko, ravnatelj policije, najavio je kako će ovom smjenom PU zagrebačka biti još uspješnija, iako je i dosad imala dobre rezultate.

Marijan Tomurad je u svom nastupnom govoru zamolio za "100 sati" dok snimi situaciju da može konkretno odgovoriti na pitanja koja javnost najviše zanimaju.

"Imao sam dobru suradnju sa predstavnicima medija u svim policijskim upravama gdje sam dosad radio i nema razloga da tako ne bude i dalje. Tražim Vašu potporu i ovime Vas pozivam na punu suradnju." - poručio je Tomurad okupljenim novinarima.

Dodao je kako mu je ministar Kirin zahtjevom za smanjivanje stope kriminala u metropoli "nametnuo veliku hipoteku", da bi kasnije na novinarsko pitanje što je pod tim mislio, izjavio kako se samo šalio.

Tomurad slovi za jednog od najcjenjenijih policijskih dužnosnika u državi, a epitet "vatrogasni policajac" stekao je zbog toga što su ga nadređeni posljednjih godina slali na čelna mjesta u policijskim upravama od posebne važnosti; kao što je primjerice PU vukovarsko -srijemska nakon početka mirne reintegracije i PU u Šibeniku i Sisku, nakon što su njegovi smjenjivani prethodnici zbog propusta.

Dosadašnji načelnik Šulc raspoređen je u zapovjedništvo specijalne policije, a kao dio restruktuiranja specijalnih postrojbi MUP-a, ministar Kirin je izjavio da slijedi "spajanje" Alfi i specijalaca iz Lučkog.

Zvonko Alač
Foto: Dragan Predojević

Pročitajte više