Policija već drugi dan pretresa Todorićev dvorac, Hrvoje Balent još je u njemu

Foto: Pixsell/Jurica Galoic

DOK se očekuju ispitivanja uhapšenih Todorićevih direktora, policija nastavlja pretresati Kulmerove dvore. Pretres je nastavljen još od jučer, a Hrvoje Balent se još uvijek nalazi u dvorcu.

>> IZ MINUTE U MINUTU Canjuga i Kuštrak već gotovi s ispitivanjem, čekaju se ostali

Podsjetimo, jučer je uhapšeno 12 osoba, točnije svi osumnjičeni osim osnivača posrnulog koncerna Ivice Todorića te njegovih sinova Ante i Ivana. Uz Todorića i njegove sinove osumnjičeni su Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Jučer je u ranim jutarnjim satima policija upala u Kulmerove dvore. Istodobno su ušli u dom Ivana Crnjca, bivšeg financijskog direktora Agrokora, a zatim su došli i po ostale.



Todorićev zet lišen slobode


Tijekom jučerašnjeg dana, često su se otvarala velika vrata na ulazu u Todorićevo zdanje. Policajci su propuštali odvjetnike i policiju. Novinari su od ranog jutra izvještavali ispred tih vrata dok je javnost gledala kako policajci osiguravaju golemo zdanje koje je posrnuli bivši vlasnik Agrokora pretvorio u svoju kuću. Iz dvorca je u jednom trenutku ddvezen i Todorićev otac Ante u osobnom automobilu.

U međuvremenu je objavljeno kako je i Todorićev zet Hrvoje Balent lišen slobode. On svoje odvođenje pred tužiteljstvo čeka upravo u Kulmerovim dvorima. Tamo i živi.

Dok su ostali osumnjičeni provodili noć na Oranicama, čekajući na dolazak u Državno odvjetništvo kako bi ih ispitiali, za to vrijeme je u Kulmerovim dvorima dežurao policijski kombi. Jutros je stigla nova smjena policijskih vozila kako bi se nastavio pretres dvorca. Očekuje se da će nastavak pretresa dvorca potrajati cijeli današnji dan. To i ne čudi ako uzmemo u obzir da se radi o imanju koje se sastoji od četiri zgrade, a koje je Todorić prenamijenio u privatne rezidencije u koje je smjestio sebe i svoju obitelj.

"Hotel" Kulmer

Kulmerove dvore u Parku prirode Medvednica, Agrokor je svojevremeno kupio od Grada Zagreba, a potom ih je Todorić kupio od Agrokora, koncerna čiji je vlasnik.

Todorić je 2006. završio obnovu tog dvorca iz 19. stoljeća zahvaljujući građevinskoj dozvoli izdanoj za gradnju hotela, u parku prirode u kojem je gradnja privatnih rezidencija zabranjena.

Kategorizaciju nije nikad zatražio, a Zagreb je 2008. godine izvijestio kako to jest hotel jer "odmah na ulazu desno, na prostoru predviđenom za recepciju, postoji recepcija, a ako objekt ne ispunjava namjenu za koju je dobivena građevinska dozvola, to onda provjerava Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva".

Ministarstvo, s druge strane, ne provjerava, niti ima ovlasti da nekome dozvolu poništi, i objekt ukloni ako se on ne koristi namjenski, a pogotovo ne može vlasnika natjerati da obavlja djelatnost u za to sagrađenom objektu. Dakle, ako se neka gospodarska aktivnost vrši u objektu koji za to nema potrebne dozvole, slijede sankcije st Državnog inspektorata i turističke inspekcije, poreznih inspektora i tako dalje. Ako djelatnosti nema, ne događa se ništa.

 


Aplikaciju možete downloadati na ovom linku za Android ili na ovom linku za iPhone

Pročitajte više