Već jutros se neki kuhaju na 30°C. Stiže toplinski val, evo kako se zaštititi

Foto: Marko Lukunić/Pixsell, Duško Jaramaz/Pixsell, DHMZ

DRŽAVNI hidrometeorološki zavod upozorava na toplinske valove. Od sutra je upozorenje na snazi za Dalmaciju, Slavoniju i središnji dio zemlje, a u subotu za cijelu zemlju s tim da će tada najgore biti u Slavoniji.

I danas se očekuje vrlo vruće s temperaturama do 34°C, no lokalno je moguć i koji stupanj više. Već jutros u 9 sati su temperature u dijelovima zemlje bile na 30 stupnjeva! Najtopliji je bio Šibenik s navedenih 30, vruće je bilo i u Dubrovniku i na Rabu čak 28°C, zatim Crikvenici i na Malom Lošinju čak 27°C. U Zagrebu su u 9 ujutro izmjerena 23,5 stupnja.

Poslijepodne uz jači razvoj oblaka u unutrašnjosti Dalmacije i gorskoj Hrvatskoj, a navečer i u središnjim predjelima postoji mogućnost lokalnih pljuskova i grmljavine, ali i nevremena. Vjetar se očekuje slab do umjeren jugoistočni, na Jadranu ponegdje i jači. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 29 i 34°C. Sutra se očekuje isto.

Vruće će biti i noći.

Prognoza po regijama za danas

Istočna Hrvatska
Sunčano i vruće uz slab do umjeren jugoistočni i istočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 21, a najviša dnevna od 31 do 33°C.

Središnja Hrvatska
Pretežno sunčano i vruće. Vjetar uglavnom slab, u sjevernim predjelima i umjeren jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 19, a najviša dnevna između 31 do 30°C.

Gorski kotar i Lika
Sunčano uz dnevni razvoj oblaka, pa poslijepodne lokalno može biti malo kiše ili pokojeg kratkotrajnog pljuska. Vjetar većinom slab. Najniža jutarnja temperatura zraka od 16 do 18, a najviša dnevna od 29 do 31°C.

Istra
Pretežno sunčano uz malu do umjerenu naoblaku, a tijekom poslijepodneva ponegdje povećana naoblaka. Puhat će slabo do umjereno jugo, krajem dana slab istočnjak i bura. More će biti malo, mjestimice umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom od 27 do 31°C.

Sjeverni Jadran
Većinom sunčano te vruće. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i južni, uz obali i jugozapadni. Noć će biti topla, pa će jutarnja temperatura zraka biti između 20 i 22, a najviša dnevna od 30 do 32°C.

Dalmacija
Sunčano i vruće, a poslijepodne u unutrašnjosti uz lokalno jači razvoj oblaka, mala mogućnost za kratkotrajan pljusak. Vjetar slab do umjeren jugoistočni, uz obalu jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 21 do 23, u unutrašnjosti malo niža, a najviša dnevna od 31 do 34°C.

Objavljene i mjere opreza

Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM) je objavio smjernice za zaštitu od vrućine u kojima preporučuje konzumiranje tekućine i lagane hrane, nošenje prozračne i svijetle odjeće te izbjegavanje boravka na otvorenom i teškog fizičkog rada od 10 do 17 sati. I DHMZ na svom webu ima preporuke za javnost kad stignu toplinski valovi.

"U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi. Svijet već sada osjeća štetne učinke koji će se vjerojatno i povećati zbog toplinskih valova, a u Europi je već zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama", naglašava HZHM.

HZHM u preporukama za javnost za zaštitu od vrućine ističe da se treba kloniti vrućine, izbjegavati boravak na otvorenom od 10 do 17 sati i skloniti se u najhladniju prostoriju stana ili kuće.

Sobnu temperaturu idealno je držati ispod 32°C danju, navlačenjem zastora, zatvaranjem prozora, roleta, električnih uređaja te paljenjem uređaja za rashlađivanje i vješanjem mokrih ručnika, te ispod 24 stupnja noću, kada se mogu otvoriti prozori kako bi se rashladio dom.

Ako se dom ne može održati hladnim, treba provesti 2-3 sata dnevno u hladnom prostoru, primjerice u hlađenoj javnoj zgradi.

Rashladite svoj dom:

  • Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu između 8 i 10 sati, u 13 sati i noću nakon 22 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 °C danju i ispod 24 °C noću. To je posebno važno za djecu ili ako ste osoba starija od 60 godina te ako imate kronične zdravstvene probleme.
  • Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore ili rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža (ako je to moguće).
  • Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i rolete (ako ih imate), naročito one koji su okrenuti prema suncu. Ugasite sva umjetna svjetla i što je više moguće električnih uređaja.
  • Stavite zaslone, draperije, tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce.
  • Kada uključite uređaj za rashlađivanje (air-conditioning) zatvorite vrata i prozore kako ne bi trošili više energije nego što je potrebno.
  • Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura iznad 35 °C neće spriječiti bolesti vezane uz velike vrućine.

Konzumirati puno tekućine

Treba izbjegavati naporan fizički rad, redovito koristiti kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UVA i UVB zračenja te djecu i životinje nikako ne ostavljati u parkiranom vozilu bez nadzora, pa ni u hladu.

Preporučuje se redovito konzumiranje tekućine, čak i ako se ne osjeća žeđ, kao i izbjegavanje alkohola te napitka s previše kofeina i šećera.

Treba jesti češće male obroke i to lako probavljivu hranu, juhe, voće i povrće te izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama, masnu i jako začinjenu hranu. Također treba nositi prozračnu i svijetlu odjeću, laganu obuću, šešir i sunčane naočale te se preporučuje tuširanje u mlakoj vodi ili zamatanje u hladne mokre ručnike.

HZHM preporučuje i posjet obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami jer bi osjetljive osobe mogle zatrebati pomoć tijekom vrućih dana.

Simptomi sunčanice

Znakovi toplinskog udara su glavobolja i vrtoglavica, nelagoda, uznemirenost i smetenost, crvena, topla i suha koža, ubrzani puls, povišena tjelesna temperatura iznad 40 stupnjeva, poremećaj ili potpuni gubitak svijesti.

Unesrećenu osobu mora se zbrinuti i odmah premjestiti u hlad ili hladniji prostor, smjestiti u vodoravan položaj s podignutim nogama i kukovima, ukloniti što više vanjske odjeće, hladiti je mokrim oblozima na području vrata, pazuha i prepona, stvoriti umjetni vjetar, primjerice lepezom ili novinama te pozvati hitnu pomoć na brojeve 194 ili 112.

Ako je osoba bez svijesti, a diše normalno, treba je postaviti u bočni položaj.

Pročitajte više