Veće ovlasti i ustupanje suvereniteta: EU planira stalne snage za kontrolu schengenskih granica

Foto: Hina

EUROPSKA unija razmatra formiranje stalnih snaga za kontrolu vanjskih granica koje bi se mogle razmjestiti po potrebi čak i ako pojedina članica EU to ne odobri, javljaju danas Financial Times i Wall Street Journal.

Europski lideri traže bolju kontrolu vanjskih granica od početka izbjegličke krize koja je već rezultirala dolaskom jednog milijuna ljudi, no pozivi su sve snažniji nakon terorističkih napada u Parizu od 13. studenog.

EU Observer piše
da bi prijedlog koji podrazumijeva predaju kontrole nad granicama i utječe na suverenitet članica mogao naići na otpor tijekom pregovora o formiranju snaga.

Grčka je prošlog tjedna dopustila patroliranje stranim graničnim čuvarima na egejskim otocima, ali tek nakon odugovlačenja za kojim su uslijedile prijetnje da bi nacija mogla biti gurnuta iz Schengena.

Prema izvješćima, Europska komisija će formalni prijedlog, koji zagovaraju Njemačka i Francuska, predstaviti sljedeći tjedan na sastanku europskih lidera u Bruxellesu.

Veće ovlasti i ustupanje suvereniteta

Europska agencija za kontrolu granica Frontex sa sjedištem u Varšavi može koordinirati, ali ne i izvršavati pojedine akcije u zemljama članicama. Predložene snage bi imale značajno veće ovlasti, podrazumijevaju stalno osoblje od 2,000 ljudi, koje uključuje granične čuvare i raspoređivanje u krizno žarište unutar nekoliko dana.

Snage ne bi trebale pozivnicu zemlje članice za razmještanje, već bi konačnu odluku o njihovoj mobilizaciji donosila Europska komisija nakon konzultacija. 

Nove snage bi djelovale unutar potpisnica Schengenskog sporazuma koji omogućuje slobodno kretanje ljudi bez kontrole osobnih iskaznica ili putovnica. Pojedini europski političari propitkuju opstojnost Schengena jer je izbjeglicama i drugim tražiteljima azila omogućio istovjetnu slobodu po ulasku u EU. Dio tvrdi da samo prijedlozi i mjere o zajedničkom upravljanju vanjskim granicama mogu spasiti slobodu kretanja unutar zone koja se smatra jednim od temelja Unije.  

Pročitajte više