večeras u zagrebu nastupa litavsko kazalište "MENO FORTA"

Litavsko kazalište "Meno Forta" iz Vilniusa nastupit će večeras u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu s predstavom "Godišnja doba" glasovitoga redatelja Eimuntasa Nekrošiusa.

To kazalište gostuje u sklopu Svjetskog festivala kazališta Zagreb 2003., istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare.

Protagonisti predstave su istaknuli da je premijera bila u ožujku u Vilniusu, ali je, budući da dugo traje, redatelj Nekrošius predstavu podijelio na dva dijela. Zbog toga će se u Zagrebu na neki način djelo izvesti premijerno, i to prvi dio večeras pod nazivom "Radost proljeća", a drugi dio "Bogatstvo jeseni" sutra navečer. Predstava "Godišnja doba" nastala je prema poemi litavskoga klasika književnosti Krisijonasa Donelatisa, iz 18. stoljeća. Kako se ističe u programskoj knjižici, Nekrošius je izdvojio dijelove o proljeću i jeseni, te ih preveo u kazališni rječnik prepun senzualnih iznenađenja.

O glazbi koju je skladao za "Godišnja doba" govorio je autor Mindaugas Urbaitis. Rekao je kako je skladba vrlo složena jer je pokušao udovoljiti Nekrošiusovu "autentičnom svijetu kazališta koji se ni s čim ne može usporediti".

Na konferenciji za novinare predstavljeni su i talijanski izvođači, članovi "Nuovo Teatro Nuovo" iz Napulja i "Teatro Garibaldi" iz Palerma. Oni će 21. i 22. rujna u prostorijama Jadran filma izvesti predstavu Jeana Geneta "Querelle" redatelja Antonia Latellea.

(Hina) ta dd

Pročitajte više