PREDSJEDNIČKI IZBORI

Večerašnje sučeljavanje organizirala HRT-ovka poznata po zagrljaju s Karamarkom

Foto: Facebook

DO JUČER su predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović, šef njenog izbornog stožera Ivan Anušić i različiti visokopozicionirani HDZ-ovci objašnjavali zašto se Kolinda u prvom krugu ne treba sučeliti s ostalim predsjedničkim kandidatima, napose glavnim konkurentima Zoranom Milanovićem i Miroslavom Škorom. Oni nemaju program, zborski su ponavljali Kolinda i HDZ-ovci. 

>> Kolinda zbog sučeljavanja otkazala sudjelovanje u akciji "Želim život"

No sve se promijenilo kada su s HRT-a u popodnevnim satima objavili da se večeras u 21 sat na Prvom programu održava veliko sučeljavanje svih predsjedničkih kandidata na koje dolazi i još uvijek aktualna predsjednica. Dogodio se potpuni preokret koji je Anušić danas u intervjuu na N1 objašnjavao time da se Kolinda zapravo borila za pravo svih kandidata da sudjeluju u debati umjesto da se sučeljavanje ograniči na favorite.

Kolindin preokret u vezi sučeljavanja

Pravi razlozi iza odluke da se Kolinda ipak pojavi na barem jednom sučeljavanju s protukandidatima (Ivo Josipović ih je u prošloj kampanji bez problema odradio nekoliko) tiču se činjenice da je Kolindina kampanja nakon šokantnog govora u Osijeku u velikoj krizi pa se povlači i očajnički potez guranja gafovima sklone Kolinde u debatu s jezičavim Milanovićem i ironičnim Škorom, ali i toga da će sučeljavanje biti na HRT-u, domaćem medijskom terenu za vladajuće. 

>> Kolinda je jučer održala najčudniji govor karijere. Ovo je pet najluđih izjava

Ako se Kolinda igdje može izboriti s protukandidatima te pokušati ostaviti dojam liderice i baciti u drugi plan skandal koji je izazvao raspad sistema u Osijeku, onda je to vladajućima bliski HRT. 

Sučeljavanje pod budnim okom Katarine Periše Čakarun

Cijelu operaciju nadgleda šefica Informativnog medijskog servisa HRT-a Katarina Periša Čakarun, vjerni kadar HDZ-a. Uspon Periše Čakarun započeo je poznatom fotografijom na kojoj sjedi zagrljena s tadašnjim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, nakon čega je postala pretplaćena na najviše funkcije na HRT-u. Informativni program HRT-a pod njenom kontrolom više nitko ne shvaća ozbiljno, HRT-ov Dnevnik je nevidljiv, a Otvoreno bezubo jer se program uređuje prvenstveno tako da se svidi Banskim dvorima i Pantovčaku.

Jedan od najvećih skandala HRT-a proteklih godina proizvela je baš Periša Čakarun. HRT je dao izvanredni otkaz poznatom uredniku i novinaru Hrvoju Zovku, inače aktualnom predsjedniku HND-a. Zovka je prijavila urednica Informativnog medijskog servisa Periša Čakarun zbog svađe koja je izbila nakon što je on podnio ostavku na mjesto izvršnog urednika na HRT-u 4. Zovko se žalio na to da ne može sam birati sugovornike na programu u kojem radi te na tehničke poteškoće. Prigovorio je i za selekciju kadrova, što je dovelo do toga da HRT nije u stanju adekvatno obraditi pojedine teme.

Izvanredni otkaz Hrvoju Zovku

Izbila je vrlo glasna svađa koja je uključivala psovke. Urednici Periši Čakarun teško su pale optužbe o HRT-u 4 i obradi tema, a Zovku optužbe o neradu. Zovko je autor hvaljenog dokumentarca o nedavno preminulom generalu Petru Stipetiću koji je emitiran u kolovozu ove godine, a urednica Periša Čakarun spočitavala mu je angažman oko posla šefa HND-a naglašavajući da nije dovoljno fokusiran na HRT. Navodno mu je dala i ultimatum - ili HND ili HRT 4.

Rezultat svega je bio skandalozan otkaz Zovku. HRT je otkaz obrazložio “teškom povredom Općih pravila o radu i ponašanju“. Zovko je na sudu pobijedio HRT, nakon čega je vraćen na radno mjesto i - odmah suspendiran.

Ovih dana je na Građanskom općinskom sudu u Zagrebu održano prvo ročište u tužbi Hrvatske radiotelevizije protiv Hrvoja Zovka, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva i suspendiranog urednika i novinara HRT-a, u kojoj HRT od njega traži 250.000 kuna zbog povrede ugleda nakon njegovih izjava o postojanju cenzure na javnom servisu.

Suprug Željko Čakarun je visokopozicionirani agent SOA-a

Kako je javio HND, kao svjedoci iskaze tijekom suđenja trebaju dati Sanja Mikleušević Pavić, Stipe Alfier, Tina Šimurina, Marko Stričević, Katarina Periša Čakarun, Ankica Posavljak, Nika Vincetić i Hrvoje Maljak.

Nacional je, pak, objavio da je suprug Katarine Periše Čakarun nedavno postao načelnik centra SOA-e za Zagreb. Željko Čakarun je dugogodišnji djelatnik SOA-e, za kojega se tvrdi da je bio proteže Karamarka i Vase Brkića. Time slavna fotografija urednice IMS-a i Tomislava Karamarka dodatno dobiva na težini.

Kolinda može računati na zaštitu HRT-a

Zbog svega toga je jasno da se Kolinda Grabar-Kitarović tijekom večerašnje debate predsjedničkih kandidata neće morati brinuti u vezi pitanja voditelja, koja će možda dobiti i unaprijed.

To ne bi bilo prvi put da HRT na taj način izlazi Kolindi u susret. Poznati su intervjui koje s njom redovito obavlja Damir Smrtić, tijekom kojih je predsjednica čitala odgovore s papira ili udarala šakom o strateški postavljen stolić. Nema sumnje da će pod budnim oko Katarine Periše Čakarun predsjednica imati isti tretman u rukavicama.

Pročitajte više