Većina birača ne želi da se Biden opet kandidira za predsjednika, kažu izlazne ankete

Foto: EPA

VIŠE od dvije trećine glasača za kandidate za Zastupnički dom u Americi ne želi da se predsjednik Joe Biden kandidira za reizbor predsjednika 2024. godine, pokazuju prvi rezultati nacionalne ankete koju je za CNN i druge informativne mreže proveo Edison Research. 

Više od 7 od 10 nezavisnih birača i otprilike 9 od 10 republikanskih glasača reklo je da ne želi Bidena u predsjedničkoj kampanji 2024. godine. Manje od 6 od 10 demokratskih birača smatra da bi se ipak trebao kandidirati. Nešto manje od 6 od 10 birača ima nepovoljno mišljenje o Bidenu, a otprilike isti udio ne odobrava posao koji obavlja kao predsjednik. 

Svega 1 od 10 demokratskih birača ima nepovoljno mišljenje o Bidenu kao predsjedniku i ne odobrava njegov učinak na poslu. 

Više od 9 od 10 republikanskih birača smatra da je Biden loš predsjednik i ne odobrava posao koji obavlja. Kada je, pak, riječ o Trumpu, dvije trećine nezavisnih birača i više od 9 od 10 demokratskih birača ima nepovoljno mišljenje o njemu. Nešto više od tri četvrtine republikanskih birača ima pozitivno mišljenje o Trumpu. 

Nezavisni birači čine oko četvrtinu biračkog tijela, dok su demokratski glasači otprilike jedna trećina, a republikanci nešto više od jedne trećine biračkog tijela. 

Pročitajte više