Većina lijekova za bebe ne testira se klinički na djeci

Čak devedeset posto lijekova koji se propisuju novorođenčadi i sasvim maloj djeci u Velikoj Britaniji, nisu prošli ranije kliničke pokuse na djeci, stoji u priopćenju iznesenom u petak pred članovima gornjeg doma britanskog parlamenta.

Lijekovi protiv bolova, poput morfija, paracetamola ili ibuprofena, zatim antiepileptici i neki inhalacijski lijekovi protiv astme, koje koriste i odrasle osobe, djeci se propisuju u smanjenim dozama, koje liječnici najčešće procjenjuju na temelju djetetove tjelesne težine.

"Djecu ne bismo smjeli tretirati samo kao bića koja će jednom odrasti i smatramo da nije prihvatljivo da se oko 90 posto lijekova odobrenih za upotrebu kod sasvim male djece testira isključivo na odraslim osobama", rekla je predsjednica gornjeg doma britanskog parlamenta zadužena za ovo pitanje, Susan Thomas.

Zastupnici smatraju da jednu od najvećih opasnosti u ovom slučaju predstavlja mogućnost predoziranja kod djece, u nedostatku odgovarajućih ciljanih lijekova koje bi pedijatri propisivali djeci.

Prema izvješću britanskog zastupničkog odbora problem je u tomu što većina farmaceutskih tvrtki ne želi izdvajati dodatne novčane svote za posebna klinička ispitivanja na djeci, koja bi ih stajala oko 2,7 milijuna funti po proizvodu. Problem nije karakterističan samo za Veliku Britaniju, već i za druge europske zemlje.

Prema podacima Europske agencije za evaluaciju lijekova, polovina onih namijenjenih djeci u europskim zemljama, bez obzira na njihovu dob nije testirana na odgovarajući način. Plan regulative farmaceutskih pedijatrijskih proizvoda već je dobio odobrenje Vijeća ministara zdravstva pri Europskom parlamentu i trebao bi stupiti na snagu najkasnije krajem 2006.

(Hina) xmh ybis

Pročitajte više