Veledrogerije tvrde da od ponedjeljka obustavljaju isporuku lijekova bolnicama

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

VELEDROGERIJE najavljuju da će već od ponedjeljka obustaviti isporuku lijekova i potrošnog materijala bolnicama zbog duga koji u ovom trenutku iznosi 4,2 milijarde kuna.

"Nagomilani dugovi zdravstva predstavljaju najveću prijetnju stabilnosti veledrogerija. Najnoviji podaci HGK pokazuju da ukupni dugovi bolnica prema 40 veledrogerija, članica Udruženja pri HGK-u, iznose 4,1 milijardu kuna. Samo u odnosu na prošli mjesec dug je povećan za više od 200 milijuna kuna", stoji u priopćenju Udruženja veledrogerija pri HGK.

"Zbog nagomilanih dugova zdravstva, veledrogerije već sada otežano podmiruju svoje obaveze prema dobavljačima i ubrzo se mogu očekivati problemi i prekidi u opskrbi lijekovima i medicinskim proizvodima. Za očekivati je da bi neke od veledrogerija ubrzo mogle ograničiti isporuke lijekova i medicinskih proizvoda", upozorava predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima HGK Tomislav Kulić i dodaje kako je potrebna hitna uplata dijela duga u iznosu od minimalno milijardu kuna kako ne bi došlo do nestašice lijekova.

Kaže kako su veledrogerije već učinile sve kako bi izbjegle ovakav razvoj situacije i osigurale redovnu isporuku lijekova, pogotovo u okolnostima covid-19 pandemije. Čak su se i zadužile za više od milijardu kuna, no i tu mogućnost su potpuno iscrpile.

Već sutra šalju obavijest bolnicama

Udruga veledrogerija pri HUP-u na jutrošnjem je sastanku odlučila već sutra poslati obavijest bolnicama da od ponedjeljka nema dostave lijekova i potrošnog medicinskog materijala dok se problem barem dijelom ne riješi. Veledrogerije ističu da više nemaju potporu banaka za kreditiranje, a proizvođači ne žele isporučivati lijekove bez plaćanja.

"Prvi put u 98 godina poslovanja Medike prisiljeni smo na obustavu isporuka jer smo dovedeni pred zid. Na sve naše dopise ministrima i premijeru nismo dobili nikakav odgovor, a naša su skladišta prazna", rekao je za Jutarnji list direktor Medike Jasminko Herceg.

Pročitajte više