Veleposlanik Prosper dolazi u Sarajevo i Banja Luku

AMERIČKI veleposlanik zadužen za pitanja ratnih zločina Pierre-Richard Prosper doputovat će u dvodnevni posjet Bosni i Hercegovini, potvrdilo je u srijedu američko veleposlanstvo u Sarajevu.

Kako je najavljeno, veleposlanik Prosper tijekom boravka u Sarajevu sastat će se odvojeno s članovima Predsjedništva BiH te s Visokim predstavnikom Paddyjem Ashdownom. U petak Prosper putuje u Banja Luku gdje će razgovarati s predsjednikom Republike Srpske Draganom Čavićem i novim entitetskim premijerom Draganom Mikerevićem.

Bosanskohercegovački mediji najavljuju kako se može očekivati pojačani pritisak američke administracije, prije svega na vlasti bosanskih Srba koje su do sada uporno odbijale svaku ozbiljniju suradnju u privođenju osoba koje traži Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Donedavni premijer Republike Srpske a sadašnji ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić prošlog je tjedna izjavio kako vlasti u Banja Luci nemaju nikakvih informacija da se Karadžić skriva na području njihovog entiteta.

Veleposlanik Prosper već je vlastima u Beogradu postavio neku vrstu ultimatuma za izručenje Ratka Mladića Den Haagu do 31. ožujka. Ne postupi li po tom zahtjevu, SR Jugoslavija bi ostala bez američke financijske potpore.

Prosperov dolazak u BiH slijedi neposredno nakon što je iz krugova međunarodne zajednice u toj zemlji najavljen novi pristup rješavanju problema uhićenja visokorangiranih ratnih zločinaca koji su još na slobodi, prije svega Radovana Kardžića. Sam Visoki prestavnik Ashdown potvrdio je kako je riječ o pristupu usmjerenom na demontiranje mreže koja Karadžiću osigurava zaštitu i izvore financiranja.

Usporedo s pritiskom na osobe koje čine tu mrežu, bili bi nastavljeni napori posebnih vojnih postrojbi NATO-a usmjereni na Karadžićevo uhićenje.

Kao jedna od ključih osoba koje podupiru Karadžića do sada je označen njegov ratni ministar policije Momčilo Mandić. Prema dosadašnjim najavama, Mandić kao i druge slične osobe vjerojatno će se suočiti sa scenarijem pripremljenim za rušenje Slobodana Miloševića. Takav pristup podrazumijevao bi zamrzavanje bankovnih računa, pljenidbu imovine kako u BiH tako i u inozemstvu te zabranu izdavanja viza za putovanje u zapadne zemlje.

Dio napora usmjerenih na eliminiranje mreže potpore Karadžiću predstavljaju i mjere međunarodne zajednice da se već u narednim mjesecima integrira carinska administracija na državnoj razini.

Pretpostavlja se da značajan dio sredstava dobivenih carinskim prijevarama, koje se računaju u stotinama milijuna eura svake godine, bude iskorišten kko bi se financirala zaštita osumnjičenih za ratne zločine.

Pročitajte više