Veleposlanstvo SAD-a za Index: Sastanak s Prgometom nije pokušaj utjecaja na hrvatsku politiku

Foto: Hina

DRAGO Prgomet se u nekoliko postizbornih dana od političkog pobjednika, pa čak i potencijalnog mandatara, uvrgnuo u gubitnika.

Prvo je otišao na sastanak s premjerom Milanovićem u stan ministra Kotromanovića zbog čega je izbačen iz Mosta, da bi odmah nakon novonastale situacije pohitao na susret ili, kako sugerira dio političkih komentatora, "konzultacije" s Krunom Badelom, stručnjakom za politička pitanja Veleposlanstva SAD-a.

Oba poteza su izazvala negodovanje javnosti, prvi je percipiran kao izdaja biračkog i stranačkog tijela, a drugi kao uplitanje stranih sila u unutarnju politiku RH.

Potonje je jučer u Otvorenom posebno kritizirao hrvatski politolog, sociolog i profesor političkih znanosti Anđelko Milardović, rekavši da mu susret Prgometa s Badelom djeluje kao da je Hrvatska "Nikaragva ili Honduras" i sugerirajući da SAD aktivno pokušava utjecati na formu buduće Vlade, što je karakterizirao kao neprihvatljivo.

Index je od američkog Veleposlanstva u Zagrebu zatražio pojašnjenje konteksta iza sastanak Prgometa s Badelom i dobio sljedeći odgovor:

"Osoblje i dužnosnici veleposlanstva se rutinski sastaju s predstavnicima civilnog društva i politike preko čitavog spektra što reflektira blisko i široko partnerstvo između naše dvije zemlje. Ipak, Veleposlanstvo Sjedinjenih Država ne pruža podršku pojedinim kandidatima ili strankama u Hrvatskoj. Sastanak s gospodinom Prgometom je konzistentan s našim regularnim i profesionalnim kontaktima sa svim velikim političkim opcijama unutar Hrvatske."

Pročitajte više