Velika afera u Brazilu, ministar smjestio bivšem ljevičarskom predsjedniku?

Foto: EPA

BRAZILSKI ministar pravosuđa Sergio Moro prozvao je novinare zbog "kriminalnog upada" u mobitele više tužitelja uključenih u veliku antikorupcijsku akciju "Operacija autopraonica".

Međutim, tajna komunikacija koju je objavio brazilski ogranak američkog portala Intercept otvorila je veliku aferu koja bi mogla teško inkriminirati ministra Mora i cijelu brazilsku vladu, na čelu s kontroverznim nacionalističkim predsjednikom Jairom Bolsonarom.

"S obzirom na veličinu i globalni utjecaj Brazila pod novom Bolsonarovom vladom, ove priče su od velikog značaja za međunarodnu publiku. Ovo je samo početak onoga za što namjeravamo da bude kontinuirana novinarska istraga, koristeći masivni arhiv materijala o korupcijskoj istrazi 'Operacija autopraonica', o Morovim postupcima kad je bio sudac i onima tužitelja Dallagnola, kao i o ponašanju brojnih pojedinaca koji i dalje imaju veliku političku i ekonomsku moć i u Brazilu, i u drugim zemljama", pišu novinari Intercepta Glenn Greenwald, Leandro Demori i Betsy Reed.

Naime, u jednom od tri velika članka dosad objavljena na ovu temu, Intercept piše da je tadašnji sudac Moro zajedno s tužiteljima bio uključen u istragu protiv bivšeg predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve te da je nedozvoljeno razmjenjivao poruke s tužiteljima o tom sudskom postupku. Moro je na taj način navodno davao upute tužiteljima i tako zloupotrebljavao svoje ovlasti s obzirom na to da je kao sudac morao biti neutralna strana u postupku. 

"Najmoćniji tužitelji u Brazilu skovali zavjeru da spriječe pobjedu Radničke stranke"

Intercept tvrdi da je od anonimnog izvora dobio privatne chatove, audiosnimke razgovora, videosnimke i fotografije koje pokazuju "ozbiljna nedjela, neetično ponašanje i sustavno obmanjivanje" javnosti. 

"Tajni dokumenti otkrivaju da su najmoćniji tužitelji u Brazilu (...) skovali zavjeru da spriječe pobjedu Radničke stranke (PT) na predsjedničkim izborima 2018. blokiranjem ili slabljenjem predizbornog intervjua bivšeg predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve s eksplicitnom svrhom utjecaja na ishod izbora.

Moro je tajno i neetično surađivao s tužiteljima 'Operacije autopraonica' kako bi konstruirao optužnicu protiv Lule (...) samo da bi se onda pravio da je neutralni arbitar", piše također Intercept.

Riječ je o odluci brazilskog Vrhovnog suda da odobri najvećim brazilskim novinama Folha de Sao Paolo intervju s Lulom u zatvoru. Čim su dotični tužitelji saznali za ovu odluku, počeli su u privatnom chatu na Telegramu raspravljati kako blokirati ili potkopati tu odluku. Kako su sami u toj komunikaciji dali do znanja, bili su motivirani strahom da će intervju s Lulom pomoći PT-u na izborima. 

Lula osuđen za pranje novca i mito, u zatvoru od prošle godine

Lula Da Silva je, podsjetimo, bivši predsjednik Brazila koji je bio na toj dužnosti od 2003. do 2011. i osnivač je ljevičarske Radničke stranke. Lula, inače jedan od najpopularnijih političara u brazilskoj povijesti kojem se pripisuje zasluga za izvlačenje 30 milijuna Brazilaca iz siromaštva, optužen je i 2017. osuđen na 12 godina zatvora zbog pranja novca i primanja mita dok je bio na predsjedničkoj funkciji.

Zatvorsku kaznu služi od travnja 2018., nakon što mu je odbijena žalba na presudu.

A sudac u njegovom postupku bio je upravo trenutni ministar pravosuđa Moro. Ured saveznog tužitelja izdao je priopćenje u kojem navodi da su mobiteli tužitelja hakirani, osuđuje podle postupke hakera i brani njihov rad kao nepristran. Također tvrdi da curenje ovih materijala ugrožava istrage koje su još u tijeku jer otkriva strategiju tužitelja, ali i živote samih tužitelja i njihovih obitelji.

Lula tvrdi da je nevin i da je presuda prema kojoj je dobio luksuzni stan uz more kao mito, u zamjenu za osiguravanje da građevinska kompanija OAS dobije unosni ugovor s državnom naftnom kompanijom Petrobras, politički motivirana. 

Lula bi, prema anketama, dobio Bolsonara na izborima

Prema svim predizbornim anketama prošle godine, piše Intercept, Lula bi dobio izbore da nije bio osuđen i da mu je bilo dozvoljeno sudjelovati na izborima. Radnička stranka ga je i kandidirala za izbore, ali sud mu je zabranio kandidaturu.

"Operacija autopraonica", koja je pokrenuta još 2014., počela je istragom ugovora vrijednih milijarde dolara koje je davao Petrobras. U međuvremenu je na temelju ove operacije osuđen i zatvoren čitav niz moćnih političara i tajkuna u Brazilu.

Ova bi afera mogla dodatno uzdrmati Bolsonara, koji se šest mjeseci od dolaska na predsjedničku funkciju već suočava sa sve žešćim nezadovoljstvom, a najveća ekonomija Južne Amerike pleše na rubu recesije. 

Njegov ministar Moro, pak, odbacuje optužbe tvrdeći da su poruke "izvučene iz konteksta" i da "tu nema ničega osim senzacionalističkog materijala". Međutim, brazilski ljevičari odavno tvrde da su ovi tužitelji, koji se predstavljaju kao beskompromisni borci protiv korupcije, ustvari desničarski ideolozi kojima je glavni cilj bio uništiti PT i spriječiti da se ta stranka ikad vrati na vlast. 

Pročitajte više